Ciasto Orzechowe Z Kremem Karmelowym I Czekoladą
Rozpoczęty przez Kaliope, 23.11.2009 17:21
29 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30.11.2009 - 19:11
Kinga,bardzo byłabym Ci wdzięczna za nadesłanie paru przepisów dla bezglutenowców,bo najczęściej wtedy piekę albo jakiś sernik bez ciasta (czyli bez mąki),albo bezy :/ A tak,zaskoczyłabym gości czymś nowym.
P.S.Mam nadzieję,że wyjdzie mi równie wspaniałe jak Tobie.Pozdrawiam Cię gorąco.
P.S.Mam nadzieję,że wyjdzie mi równie wspaniałe jak Tobie.Pozdrawiam Cię gorąco.
Napisano 01.12.2009 - 12:15
Użytkownik Kaliope dnia 25.11.2009, 13:30 napisał
Alu niezmiernie cieszy mnie to, że ciasto będzie gościło na Twoim świątecznym stole!! Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania i będzie smakować rodzinie
Miłego dnia!
Kingo,z pewnością podzielę się z tobą wrażeniami,bo zrobię twoje ciasto na święta,na pewno
Napisano 13.12.2009 - 23:56
Tereniu przykre to jest że niewiadomo czy Kaliope - Kinga będzie razem z nami na święta i dlatego odpowiadam za nią. Dziękuję Tobie bardzo za wypróbowanie ciasta i za ocenę. Uważam że spód ciasta każdy może upiec sobie według własnego życzenia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 25.12.2009 - 13:26
Basiu Kochana przykro mi, że nie mogłam odpisać i wysłać Tobie przepisów dla osób na diecie bezglutenowej. Widzisz, dzień po tym jak napisałaś, musiałam niespodziewanie iść do szpitala i spędziłam w nim 3 tygodnie. Teraz jestem w domu tylko na święta i w niedzielę wracam do szpitala jeszcze na 2-3 tygodnie. Przepraszam, że tak to wyszło. Mam jednak nadzieję, że kiedyś upieczesz to ciasto i będzie Ci smakowało.
Teresko Twój wypiek wspaniale się prezentuje! Dziękuję za wypróbowanie przepisu.. a co do spodu ciasta, to myślę, że rzeczywiście biszkoptowe byłoby lżejsze i może bardziej odpowiednie dla tego ciasta... niemniej mojej rodzince smakowało w wersji, jaką podałam w przepisie. To rzecz gustu.
Halinko Droga, Tobie również bardzo dziękuję, że odpowiedziałaś w moim imieniu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę spokojnych i przede wszystkim zdrowych świąt!
Teresko Twój wypiek wspaniale się prezentuje! Dziękuję za wypróbowanie przepisu.. a co do spodu ciasta, to myślę, że rzeczywiście biszkoptowe byłoby lżejsze i może bardziej odpowiednie dla tego ciasta... niemniej mojej rodzince smakowało w wersji, jaką podałam w przepisie. To rzecz gustu.
Halinko Droga, Tobie również bardzo dziękuję, że odpowiedziałaś w moim imieniu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę spokojnych i przede wszystkim zdrowych świąt!
"Bo nie jest światło, by pod korcem stało,
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"
Napisano 26.12.2009 - 11:15
Kinguś,kochana...mną się nie przejmuj.Myśl przede wszystkim o sobie i powrocie do zdrowia,czego Ci z całego serca życzę.
Jeszcze sporo okazji do pieczenia przed nami,a wtedy będę czekac na Twoje na pewno wspaniałe przepisy.
Plany się zmieniły i to my pojechaliśmy w gości,odpadło mi więc gotowanie i pieczenie większej ilości potraw.Upiekłam jedynie "piernik-kwiatek",który na naszym świątecznym stole jest co roku.
Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz zdrówka życzę :*
Jeszcze sporo okazji do pieczenia przed nami,a wtedy będę czekac na Twoje na pewno wspaniałe przepisy.
Plany się zmieniły i to my pojechaliśmy w gości,odpadło mi więc gotowanie i pieczenie większej ilości potraw.Upiekłam jedynie "piernik-kwiatek",który na naszym świątecznym stole jest co roku.
Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz zdrówka życzę :*
Napisano 26.12.2009 - 12:10
Basiu bardzo Ci dziękuję! Już czuję się znacznie lepiej. Mam nadzieję, że szybko wyjdę ze szpitala już na dobre, bo widzę wiele nowych, ciekawych przepisów do wypróbowania
Sama też mam jeszcze sporo przepisów, których chyba nie sposób wykorzystać przez lata.. bo wciąż pojawiają się nowości... Postaram się po powrocie zamieścić choć kilka na Smacznym.
Basiu pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia! I jeszcze raz dziękuję za zrozumienie
Basiu pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia! I jeszcze raz dziękuję za zrozumienie
Napisano 18.06.2010 - 11:21
Jestem pod wrazeniem tego ciasta wiec zabrałam sie za pieczenie , placek juz sie piecze a mase zaraz bede robic jak sprobuje dam znac
Napisano 18.06.2010 - 23:21
Asiek czekam z niecierpliwością na Twoje wrażenia i mam nadzieję, że ciasto smakowało
Dzięki, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam!
Napisano 19.12.2011 - 20:42
Nie upiekłam wtedy tego ciasta,ale w tym roku właśnie je wybrałam jako jedno z ciast na Święta.
Zrobię jednak według wskazówek Kingi,jako że pierwszy raz je będe robic i nie wiem czy chciałabym coś zmienic.
Proszę jedynie o odpowiedź-mam gotową mleko gotowane w puszce 390 g.Wystarczy do kostki masła (200 g)?
Zrobię jednak według wskazówek Kingi,jako że pierwszy raz je będe robic i nie wiem czy chciałabym coś zmienic.
Proszę jedynie o odpowiedź-mam gotową mleko gotowane w puszce 390 g.Wystarczy do kostki masła (200 g)?
Napisano 20.12.2011 - 01:41
Droga Basiu, bardzo się cieszę, że upieczesz właśnie to ciasto. Co do mleka w puszcze - myślę, że w zupełności wystarczy
Powodzenia w pieczeniu i trzymam kciuki, aby smakowało
Pozdrawiam serdecznie!
Napisano 23.12.2011 - 20:17
Ciasto już upieczone,nie ma przy nim zbyt wiele pracy,co ważne w tej przedświątecznej gonitwie
Dżem użyłam jeżynowy,a do piany zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kisiel cytrynowy.
Degustacja dopiero jutro
Dżem użyłam jeżynowy,a do piany zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kisiel cytrynowy.
Degustacja dopiero jutro
Napisano 24.12.2011 - 01:30
Basiu życzę smacznego i przede wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT w gronie najbliższych
Pozdrawiam cieplutko!
Napisano 27.12.2011 - 16:20
Dziękuję za zyczenia.Już po Świętach,więc mi wypada życzyc już pomyślności i zdrowia w nadchodzącym roku...
Wracając do ciasta-bardzo dobre.Kwaskowy dżem i cytrynowy kisiel (w moim przypadku) zmniejszyły słodycz karmelu,przez co ciasto nie jest "mulące"
Może faktycznie lżejsze byłoby na biszkoptowym spodzie,ale i tak wszystkim bardzo smakowało.Przepis jedzie ze mną niedługo zagranicę
Wracając do ciasta-bardzo dobre.Kwaskowy dżem i cytrynowy kisiel (w moim przypadku) zmniejszyły słodycz karmelu,przez co ciasto nie jest "mulące"
Może faktycznie lżejsze byłoby na biszkoptowym spodzie,ale i tak wszystkim bardzo smakowało.Przepis jedzie ze mną niedługo zagranicę
Napisano 28.12.2011 - 11:08
Basiu Twoje ciasto wygląda pięknie! Cieszę się, że smakowało i mam nadzieję, że "przyjmie się" również tam, gdzie wyjeżdżasz. Dziękuję za życzenia, pozdrawiam i miłego dnia!