Skocz do zawartości

- - - - -

Wykwintny Tort Czekoladowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 mart

mart

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 06.12.2009 - 13:53

Mam nadzieje ze nie powielam przepisu, pochodzi on z ksiazeczki "Ciasta na stol", jest ciastem nagrodzonym autorstwa pani Zofii. Od siebie dodam ze w smaku jest powalajacy i marze o zjedzeniu chociaz kawalka, musze tez przyznac ze jest pracochlonny i dosc drogi, polecam wszystkim na szczegolne okazje, zachwycilam nim wszystkich gosci bez wyjatku, do dziela:
Proporcje na tortownice o srednicy 26cm:

Blaty czekoladowe: 30dag bialej czekolady, 15 dag gorzkiej czekolady,20dag orzechow laskowych, 4 platy cienkich wafli.
Gorzka czekolade roztopic w goracej kapieli wodnej, dodac zmielone orzechy i dokladnie wymieszac.Mase przelozyc do tortownicy wylozonej papierem i pozostawic do wystygniecia(mozna na kilka minut wlozyc do zamrazalki).
Biala czekolade roztopic w kapieli dodac drobno pokruszone wafle i dokladnie wymieszac,mase podzielic na dwie czesci i uformowac w tortownicy dwa blaty.

Masa pomaranczowa:10dag mielonych migdalow, 10dag mielonych pistacji(nie solonych), 2-4 lyzki marmolady pomaranczowej,skorka otarta z cytryny.Wszystko utrzec na jednolita mase.

Krem czekoladowy: 3/4 litra kremowki, 40dag czekolady mlecznej,2lyzki kawy rozpuszczalnej, 2 torebki zagestnika do smietany,2 lyzki kakao.
Podgrzac pol litra smietany i rozpuscic w niej kawe oraz czekolade mleczna a nastepnie na 2 godziny odstawic w chlodne miejsce, gdy masa ostygnie ubic ja na krem.Pozostala smietane ubic na piane z dodatkiem zagestnika i kakao a nastepnie wymieszac z ubita wczesniej smietana.

Krem waniliowy: 10dag bialej czekolady,pol litra kremowki,3 lyzeczki zelatyny, 3 jajka,cukier waniliowy, olejek waniliowy.
Zelatyne namoczyc w 1/3 szklanki zimnej wody.Biala czekolade rozpuscic w cwierc litrze goracej smietany, dodac zelatyne, wymieszac na gladka mase i ostudzic.Zoltka z olejkiem i cukrem waniliowym utrzec na krem a nastepnie polaczyc z wystudzona masa i odstawic do lodowki.Osobno ubic bialka i pozostala smietane.Krem wyjac z lodowki i dodac do niego najpierw smietane a na koniec bialka ubite na piane.

Dekoracja: lyzeczka kakao,lyzeczka cukru pudru,5dag bialej czekolady,5dag mlecznej czekolady,listki swiezej miety
Obydwie czekolady (osobno!)rozpuscic w kapieli.Nastepnie rozsmarowac cienka warstwa na plytkach o gladkiej powierzchni,gdzy czekolady wystygna przy pomocy metalowej lopatki uformowac czekoladowe wiorki.

Krazek z ciemnej czekoladyposmarowac masa pomaranczowa i cienka warstwa kremu czekoladowego,przykryc krazkiem z bialej czekolady i posmarowac go kremem waniliowym.Polozyc drugi krazek z bialej czekolady. Pozostalym kremem czekoladowym posmarowac boki i wierzch tortu a nastepnie obsypac cukrem pudrem wymieszanym z kakao.Wierzch tortu udekorowac wiorkami z czekolady i listkami miety.
Uwaga: blaty mozna tez przygotowac z biszkoptu, 2 blaty o smaku waniliowym i jeden z dodatkiem kakao, przed przelozeniem nasaczyc kawa kakaowy i woda z cukrem i zapachem waniliowym-waniliowe.

MOJE UWAGI: Autorka piszac 4 cienkie wafle miala prawdopodobnie na mysli andruty bo takich normalnych wafli tyle dodac sie nie da, trzeba jesli zwykle to pokruszyc 1-2 i to bardzo drobno, ja kruszylam maszyna. proponuje tez kupowac czekolade deserowa zamiast gorzkiej, ja dodalam gorzka ale ciezko sie kroil dolny blat, dekoracje zrobilam inna, obsypalam boki migdalami.
Wszystkim polecam zrobienie z blatow czekoladowych, potrzebna jest duza ilosc czekolad ale efekt powalajacy.

Załączone miniatury

• P1020594.JPG
  • P1020552.JPG

Dołączona grafika

#2 andy8

andy8

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 815 postów
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 06.12.2009 - 15:47

Mart śliczny torcik i zapewne wyśmienity

#3 mart

mart

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 523 postów

Napisano 06.12.2009 - 16:10

dziekuje :-( przepyszny, pierwszorzedny, polecam! tak jak napisalam w tytule najlepszy jaki jadlam i nie tylko ja bylam tak zachwycona :-D
Dołączona grafika

#4 halina mlodzieniak

halina mlodzieniak

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 219 postów
  • Zainteresowania:kuchnia, moda, krzyzowka

Napisano 07.12.2009 - 21:34

Piekny torcik Marto. Az kusi by wyprobowac ten przepis.
Pozdrawiam
halus43

#5 mart

mart

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 523 postów

Napisano 07.12.2009 - 22:29

Halinko bardzo polecam,jest boooooooooooooooooooooski :-( ja rowniez Cie pozdrawiam :-D
Dołączona grafika