A może znacie jakiś ciekawy przepis na pyszny i zdrowy chlebek z otrębami? Nie wyobrażam sobie żadnej diety i w ogóle jedzenia bez chleba. Ale postanowiłam, że będę robić go sama i że dodam do niego otręby. Będzie zdrowiej
Chleb Z Otrębami
Rozpoczęty przez
Gość_zanetka_ab_*
, 23.10.2010 22:07
5 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_zanetka_ab_*
Napisano 23.10.2010 - 22:07
Napisano 24.10.2010 - 09:39
Użytkownik zanetka_ab dnia 23.10.2010 - 22:07 napisał
A może znacie jakiś ciekawy przepis na pyszny i zdrowy chlebek z otrębami? Nie wyobrażam sobie żadnej diety i w ogóle jedzenia bez chleba. Ale postanowiłam, że będę robić go sama i że dodam do niego otręby. Będzie zdrowiej 
Na wsi pieczemy chleb na zakwasie w piecu no ale tu się nie da ?
W radiu usłyszałam przepis na chleb siostry Mirjan i wypróbowałam
Oto efekt
Najpierw przepis
1 litr wody ciepłej
1 łyżka soli
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 kg mąki pszennej
7 łyżek siemia lnianego ( ja nie dałam bo nie miałam )
1 szk otrębów pszennych
4 łyżki słonecznika
4 łyżki pestek dyni
wykonanie
Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z solą i cukrem w misce i na to wsypać 1 kg mąki
Zostawić na około 1/2 godz potem wyrobić ciasto ręko i znów zostawić do wyrośnięcia , jak podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki - ziarna i dobrze wyrobić i znów odstawiamy do wyrośnięcia
Nakładamy do dwóch blaszek i znów czekamy aż wyrośnie pieczemy w temperaturze jak ciasto 90 minut
Zapomniałam chlebek koniecznie po upieczeniu zawinąć w mokro ścierkę i zostawić do wystygnięcia
#3 Gość_zanetka_ab_*
Napisano 24.10.2010 - 16:18
No raczej się nie da, bardziej myślałam o przepisie możliwym do zrobienia w piekarniku. Przepis który napisałaś na pewno wypróbuje. Tylko gdybyś mi jeszcze powiedziała czy drożdże mają być suszone czy zwykłe i czy otręby musza być pszenne. W domu mam tylko owsiane, mogą też być?
Jak wyszedł Ci ten chlebek?
Napisano 25.10.2010 - 07:51
Użytkownik zanetka_ab dnia 24.10.2010 - 16:18 napisał
No raczej się nie da, bardziej myślałam o przepisie możliwym do zrobienia w piekarniku. Przepis który napisałaś na pewno wypróbuje. Tylko gdybyś mi jeszcze powiedziała czy drożdże mają być suszone czy zwykłe i czy otręby musza być pszenne. W domu mam tylko owsiane, mogą też być?
ja nie piekł♠am ale podałam tylko przepis.Przepis nie mój ale z naszego forum. Zerknij na strony o chlebie tam poczytasz wiele opinii o nim a nawet wiele innych przepisów. Myslę że tam znajdziesz coś dla siebie.
Napisano 01.11.2010 - 11:08
czy uważacie że taki chleb mogą jeść osoby z chorymi jelitami i bioracę od 3 lat asamax? bo z chęcią zrobiłabym taki chlebuś mamie ale nie chcę zaszkodzić?
Napisano 10.11.2010 - 16:00
Użytkownik cziki dnia 01.11.2010 - 11:08 napisał
czy uważacie że taki chleb mogą jeść osoby z chorymi jelitami i bioracę od 3 lat asamax? bo z chęcią zrobiłabym taki chlebuś mamie ale nie chcę zaszkodzić?
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia i wydaje mi się ze w tym wypadku najlepiej byłoby zapytać lekarza. Teoretycznie nic złego nie powinno sie stać,ale organizm może zareagować różnie,tym bardziej przy chorych jelitach.