Skocz do zawartości

jacobs

Smakowicze
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana jacobs w dniu 21 Marca 2011

Użytkownicy przyznają jacobs punkty reputacji!

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Galicja

Osiągnięcia jacobs

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Tydzień pierwszy zaliczony Unikat
  • Miesiąc później Unikat
  • Od roku na pokładzie Unikat
  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. troche za dużo tych przypraw , bo nie będzie sie czuło co sie je. :)
  2. jacobs

    Zupa Gulaszowa

    to mój przepis: mięso wieprzowe w zależności od ilości osób słonina wędzona nóżki wieprzowe wędzone papryka ostra w strączkach marchewka ,ziemniaki,cebula,mieloną czerwoną papryke w kociołki rozgrzać słonine, wrzucić mieloną papryke słodką i przesmażyć a następnie dodać mięso.dolać wody , włożyć nóżki wieprzowe i gotować do miękości.Dodaćstrąki papryki ostrej /nie rozcinać/ po około 1 godz. dodać galuszki /kluski/ prosty smaczna i tradycyjnie węgierska ale gotowana w kotle Smacznego.
  3. jacobs

    Kulinaria W Telewizji?

    każdy z nas lubi oglądać takie programy , ale uważam że nalepszym specjalistą od "Polskiej Kuchni" jest p.dr Grzegorz Russak wieloletni Dyrektor Domu Polonii w Pułtusku , jedyny krzewiciel wspaniałej kuchni polskiej , kuchni z której uczyła sie cała Europa.Sam jestem zbieraczem starych książek kucharskich i wiem co mówie. Wielka szkoda że tak malo jest go w telewizji z jego udziałem czasami w programie "Ostoja"w niedziele i aż ślinka cieknie.
  4. jacobs

    Grochówka wojskowa

    a ja proponuje grochową według przepisu wojskowego z 1935 z Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu. 1,2 kg kości wieprzowych mogą być wędzone 80 dkg.grochu łuskanego/ żółty/ 50 dkg.kiełbasy mocno wędzonej 50 dkg.boczku surowego, ziemniaki,marchewka,pietruszka kości gotować z dodatkiem tylko trochu dodanej soli, osobno ugotować namoczony groch ,który następnie należy przetrzeć kiełbase pokrojoną wrzucić do garnka.Boczek przesmażyć z posztkowaną marchewką , pietruszką aż zrobi sie mocno pomarańczowy, a następnie dodajemu do zupy z drobno pokrajanymi ziemniakami.Kości po wygotowaniu obrać z mięsa i dodać do zupy. nie zagęszczać już niczym. Przyprawiamy :trzy liście dęby i trzy wyszorowane szyszki sosnowe a pod koniec odrobina suszonej bazyli, i majeranku sól i pieprz według uznania.Życze Smacznego
  5. Zetrzeć 1,5 kg ziemniaków, następnie przesmażyć wędzoną słonine z cebulą i dodać do startych ziemniaków.Następnie dodać pieprzu prawdziwego. majeranku dwa jaja oraz odrobine startej gałki muszkatałowej.Wszystko to dokładnie wyrobić.Wziąć jelit kupionych w sklepie z przyprawami do wedliniarstwa, a nastepnie napełnić te jelita lużno w 1/3 pojemności.Wszystko to włożyć do żaroodpornego naczynia zalać tłuszczem i piec około 50 min. w temp.około 150 stopni.Życze smacznego.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.