Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :)
Wycinek z netu
Pierwsza zaleta: oszczędność czasu!
Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!
Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku!
Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.
Trzecia zaleta: intensywny smak!
Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj!
Czwarta zaleta: oszczędność energii!
Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%.
Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia
Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze.
Gotowanie bezciśnieniowe
szybkowar stosować można też do normalnego gotowania
Szybsze gotowanie
czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70%
Łagodniejsze gotowanie
dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze
Aromatyczne gotowanie
krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych
Zmienne stopnie gotowania
elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd.
Energo-oszczędnie
skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii
Długowieczne i odporne
ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego
Proste czyszczenie
garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować
Jak długo gotujemy (czas w minutach)
włoszczyzna 5-6
pieczeń cielęca 15-20
kalafior cały 4-6
pieczeń wieprzowa 25-30
ziemniaki obrane 6-8
pieczeń wołowa 40-50
ziemniaki w mundurkach 8-10
gulasz 15-20
buraki 15-25
pstrąg 4-6
kukurydza w kolbach 8-10
zupa jarzynowa 4-8
fasola nie moczona 15-20
rosół z mięsem 35-40
kasza gryczana 6
zupa pomidorowa 6-8
kura 20-25
kapuśniak 15