CANNELLONI 
 
1 opakowanie makaronu Cannelloni 
0,5 kg mięsa mielonego 
1 cebula 
5 pieczarek 
1 marchewka 
pół czerwonej papryki 
pół szklanki mrożonego groszku 
1 puszka pomidorów 
przecier pomidorowy 
sól, pieprz, zioła prowansalskie 
20 dag strtego żółtego sera 
2 szkl mleka 
1 łyżka mąki 
olej do smażenia 
1 łyżka masła 
 
   Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki i marchew szatkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. 
 
  Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. 
 
   Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zedjmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący. 
 
  
   
  
 
Smacznego 🙂