Przepis ten znalazłam w  jednej z czasopism. Bardzo mnie zainteresował. Dzisiaj wykonałam go ponownie.
          
   A oto przepis:
  Ciasto:
  15 dkg sera białego
  6 łyżek mleka
  6 łyżek oleju
  2 szklanki mąki
  mały proszek do pieczenia - 15g
  
  Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 :grin:  łyżek oleju, szczyptę soli. 
  Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
  Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
  
  Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubośc 5 cm każdy.
     Masa mięsna:
  1 cebula
  15 dkg sera żółtego goudy
  pół pęczka natki pietruszki
  1 białko
  60 dkg mięsa mielonego
  2 łyżki koncentratu pomidorowego
  sól, pieprz
  Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
  Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.
  Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
  i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
  Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut. 
             Smacznego!!!
   Podałam do tego torcika sos czosnkowy z przepisu Doruni, ale można też jeść go z ketchupem.  Mniam, mniam !!!! :razz: :shock: :grin: