Składniki:  
2 figi 
2 garście rukoli 
50g miękkiego koziego sera 
parmezan 
oliwa 
  ciasto: 4g drożdży 
1/4 szklanki wody 
100g mąki pszennej 
1/2 łyżka oliwy z oliwek 
1/2 łyżka soli 
 
Przepis Kulinarny: 
Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia w letniej wodzie drożdży. Rozpuszczone drożdże pozostaw w garnuszku na 15 minut. 
Po tym okresie przenieś do miski mąkę pszenną dodaj sól, oliwę i wlej 
wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Wszystkie składniki bardzo dobrze 
wymieszaj i zagnieć wszystko aby uzyskać jednolite ciasto. Tak 
przygotowane ciasto pozostaw w misce przykrytej ścierką kuchenną na 15 
minut. 
Przez ten okres ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 100%. 
W czasie gdy ciasto będzie rosło włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 
250 stopni. 
Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę ( ja używam silikonowej z 
której bardzo łatwo przenoszę rozwałkowane ciasto na blachę), rozwałkuj 
ciasto tak aby miało wysokość nie przekraczającą 0,5 cm i przenieś na 
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pozostaw 
na 10 minut. 
Po tym czasie używając pędzla kucharskiego nanieś na całym cieście cienką warstwę oliwy. 
Tak przygotowany placek piecz w piekarniku przez 8 minut... 
  
Więcej znajdziesz na:  [LINK NIEAKTUALNY]