Składniki:
2 figi
2 garście rukoli
50g miękkiego koziego sera
parmezan
oliwa
ciasto: 4g drożdży
1/4 szklanki wody
100g mąki pszennej
1/2 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżka soli
Przepis Kulinarny:
Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia w letniej wodzie drożdży. Rozpuszczone drożdże pozostaw w garnuszku na 15 minut.
Po tym okresie przenieś do miski mąkę pszenną dodaj sól, oliwę i wlej
wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Wszystkie składniki bardzo dobrze
wymieszaj i zagnieć wszystko aby uzyskać jednolite ciasto. Tak
przygotowane ciasto pozostaw w misce przykrytej ścierką kuchenną na 15
minut.
Przez ten okres ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 100%.
W czasie gdy ciasto będzie rosło włącz piekarnik i ustaw temperaturę na
250 stopni.
Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę ( ja używam silikonowej z
której bardzo łatwo przenoszę rozwałkowane ciasto na blachę), rozwałkuj
ciasto tak aby miało wysokość nie przekraczającą 0,5 cm i przenieś na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pozostaw
na 10 minut.
Po tym czasie używając pędzla kucharskiego nanieś na całym cieście cienką warstwę oliwy.
Tak przygotowany placek piecz w piekarniku przez 8 minut...
Więcej znajdziesz na: [LINK NIEAKTUALNY]