Sosy do mięs wielkanocnych
Wielkanoc tuż,tuż i przydadzą się na pewno przepisy na sosy do mięs. Oczywiście,najbardziej popularna będzie ćwikła (przepis staropolski poniżej)i chrzan ,ale spróbujcie zrobić też coś innego :
Sos tatarski z gotowanych żółtek
6jajek ,6 łyżek oliwy np. mojej ulubionej Latzimas,2 łyżeczki musztardy,sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego,sól,pieprz,cukier,3-4 korniszony,łyżka kaparów.
Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka,przetrzeć przez sito ,utrzeć z oliwą ,a gdy masa będzie gładka,stale ucierając dodać musztardę,sól,pieprz,cukier i sok z cytryny. Białka drobno posiekać ,dodać drobno pokrojone korniszony i kapary,połączyć z sosem wymieszać i zostawić w lodówce do schłodzenia.
Sposób na skróty:zamiast żmudnego ucierania oliwy z musztardą można dać majonez ,ale to już nie to samo 🙂
Sos z tuńczyka
Pół szklanki gęstego majonezu,pół cytryny,szczypta cukru ,sól,50g tuńczyka z puszki,2 łyżki kaparów
Ucierać w misce tuńczyka z sokiem z cytryny,dodając po łyżeczce majonezu,sól,cukier.Wymieszać masę z kaparami ,schłodzić. Podawać do zimnych mięs:najlepszy do cieleciny na zimno i kurczaków.
Sos różowy
Pół szklanki gęstego majonezu,łyżeczka musztardy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,łyżeczka cukru,ćwierć łyżeczki suszonego tymianku,szczypta ostrej papryki, łyżeczka soku z cytryny ewentualnie dla ?ostrożerców ?trochę harissy
Wymieszać na jednolitą masę majonez,musztardę ,sól,cukier,paprykę i tymianek,rozprowadzić sokiem z cytryny. Dodać koncentrat,wymieszać. Zostawić na 1-2 godziny w lodówce. Podawać do wędlin i zimnych mięs
Musztarda wielkanocna
Słoiczek musztardy,łyżka mocnego chrzanu,łyżka miodu.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać na jednolita masę .Podawać do białej kiełbasy,wędlin i mięs na zimno
A gdy przejedzą się nam już mięsa zróbmy sobie miskę sałaty z pomidorami i mozzarellą lub fetą polanej sosem balsamicznym
Sos balsamiczny winegret
na zimno
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
1 łyżka miodu
bazylia, rozmaryn
świeżo mielony pieprz oraz sól morska
Wszystko wymieszać,nie żałować pieprzu zaś soli tylko szczypta
lub można pójść na skróty i wykorzystać naprawdę pyszny gotowy krem balsamico
[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
Przepis imć Pana Mikołaja Reja na ćwikiełkę
"Nuż też ćwikiełki w piec namotawszy ,a dobrze przypiekszy nadobnie ochędożyć ,w talerzyk nakrajać,także w faseczkę ułożyć ,chrzanikiem ,co najdrobniej ukrążywszy ,przetrząsać,bo będzie długo trwało,także koprem włoskiem trochę przetłukszy,przetrząsać ,a octem pokrapiać,a solą też trochę przesalać,tedy to jest tak osobny przysmak i sama pani ćwikła,bo już będzie i barzo samaczna i barzo nadobnie pachnęła" [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]