Polędwica suszona 
  
   0,5 kg schabu oczyszczonego z błon i tłuszczu (dobrze jak jest cienki) 
      8 g cukru 
    10 g soli 
   1/2 łyżeczki majeranku 
   1/4 łyżeczki ziaren kolendry 
      5 ziarenek ziela angielskiego 
      2 ziarenka jałowca 
      1 duży listek laurowy drobniutko pokruszony     
         zioła utrzeć w moździerzu i dodać 1/2 główki czosnku bardzo drobno pokrojonego 
         słodka mielona papryka 
   Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym , natrzeć cukrem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso znów umyć, osuszyć, natrzeć solą wklepując i wstawić do lodówki na  24-36 godzin w zależności jak chcemy mieć słone. Po tym czasie znów schab umyć, osuszyć i bardzo dokładnie obsypać przyprawami wklepując je. Schab włożyć do cienkiej podkolanówki, zawiązać końce i powiesić w ciepłym miejscu, koło grzejnika, nad płytą grzewczą itp. Ja suszę w odległości 1-1,5 cm od rury co. Po 4-5 dniach jest już gotowy do jedzenia. Później przechowywać w lodówce. 
Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Można je kroić w cieniutkie plasterki.