ok 35-40 zwyklych paczkow
1/2 L MLEKA
50g octu
10 DAG DROZDZY
1/2 ROPUSZCZONA MARGARYNA
1 SZKL CUKRU
2 ZOLTAKA
1 JAJO
1 WANILIOWY
1 kg MAKA
DZEM LUB BUDYN DO NADZIENIA
lukier lub polewa czekoladowa
NAJWAZNIEJSZE WYKONANIE:Do duzej miski wrzucamy cukier i drozdze, razem mieszamy az do calkowietego rozpuszczenia sie cukru!!! nastepnie wbijamy jaja+mleko,ocet, dobrze mieszamy!; + cieple lecz nie gorace mleko+2 szkl maka; pozostawiamy w cieplym miejsca na 2-3 godz do wyrosniecia, przykrywamy sciereczka! Nastepnie dodajemy make i wyrabiamy ciasto, nadziewamy i smazymy w glebokim oleju, Nie trzeba odsaczac, gdyz nie chlona one tluszczu! smazyc na zloty kolor!
SMACZNEGO