LASAGNA Z SOSEM BOLOŃSKIM I PIECZARKAMI
30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1,5 łyżki masła
sól, pieprz
SOS BOLOŃSKI
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów
1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego
3/4 szkl. bulionu( może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazyli i estragonu
sól, pieprz
PRZYGOTOWAĆ SOS:CEBULE I MARCHEW OBRAĆ, UMYĆ I POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKE. SELER OCZYŚCIĆ, OPŁUKAĆ, DROBNO POKROIĆ.
BOCZEK POKROIĆ W KOSTKE LUB W PASECZKI I WRAZ Z WARZYWAMI PODSMAŻYĆ NA OLEJU. KIEDY BOCZEK SIE ZRUMIENI, DODAĆ WOŁOWINE I SMAŻYĆ DO CHWILI, AŻ MIĘSO ZMIENI KOLOR. NASTĘPNIE WLAĆ WINO ORAZ BULION I STALE MIESZAJĄC, GOTOWAĆ.
GDY PŁYN ODPARUJE, DODAĆ SPARZONE, OBRANE ZE SKÓRKI I POKROJONE POMIDORY, SÓL, PIEPRZ I ZIOŁA. DUSIĆ 1 GODZINE NA WOLNYM OGNIU, MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU.
PIECZARKI UMYĆ, POKROIĆ NA PLASTERKI, PRZESMAŻYĆ NA 2 ŁYŻKACH OLEJU. W WODZIE Z DODATKIEM 1 ŁYŻKI OLEJU UGOTOWAĆ MAKARON NA PÓŁMIĘKKO.
NACZYNIE ŻAROODPORNE WYSMAROWAĆ MASŁEM I UKŁADAĆ W NIM WARSTWAMI NA PRZEMIAN:MAKARON, SOS BOLOŃSKI, CHEDDAR I PIECZARKI. WIERZCHNIĄ WARSTWE MAKARONUPOSYPAĆ PAROMA WIÓRKAMI MASŁA ORAZ PARMEZANEM. POTRAWE ZAPIEKAĆ W TEMPERATURZE 180*C PRZEZ OKOŁO 20 MINUT.