Skocz do zawartości

KAROLA

Smakowicze
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    GOSTYŃ

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    8277339

Osiągnięcia KAROLA

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. KAROLA

    Lasagne

    DLACZEGO DUŻYMI? BO LUBIĘ WSZYSTKO CO DUŻE! HA, HA, HA. ŻARTY, ŻARTAMI A TAK NA SERIO TO WOLĘ PISAĆ DUŻYMI BO PISZE MI SIĘ SZYBCIEJ.
  2. KAROLA

    Lasagne

    OCZYWIŚCIE, ZE TAK. MYŚLĘ IŻ BĘDZIE RÓWNIE DOBRZE SMAKOWAŁO A NAWET NIE WIEM CZY NIE LEPIEJ. JESZCZE TAK NIE PRÓBOWAŁAM ALE SĄDZE, ŻE BĘDZIE PYSZNE.
  3. KAROLA

    Lasagne

    LASAGNA Z SOSEM BOLOŃSKIM I PIECZARKAMI 30 dag gotowego makaronu lasagna 25 dag pieczarek 10 dag startego sera cheddar 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki oleju 1,5 łyżki masła sól, pieprz SOS BOLOŃSKI 25 dag mielonej wołowiny 5 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 30 dag pomidorów 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego 3/4 szkl. bulionu( może być z kostki) 2 łyżki oleju po 1 łyżce suszonego tymianku, bazyli i estragonu sól, pieprz PRZYGOTOWAĆ SOS:CEBULE I MARCHEW OBRAĆ, UMYĆ I POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKE. SELER OCZYŚCIĆ, OPŁUKAĆ, DROBNO POKROIĆ. BOCZEK POKROIĆ W KOSTKE LUB W PASECZKI I WRAZ Z WARZYWAMI PODSMAŻYĆ NA OLEJU. KIEDY BOCZEK SIE ZRUMIENI, DODAĆ WOŁOWINE I SMAŻYĆ DO CHWILI, AŻ MIĘSO ZMIENI KOLOR. NASTĘPNIE WLAĆ WINO ORAZ BULION I STALE MIESZAJĄC, GOTOWAĆ. GDY PŁYN ODPARUJE, DODAĆ SPARZONE, OBRANE ZE SKÓRKI I POKROJONE POMIDORY, SÓL, PIEPRZ I ZIOŁA. DUSIĆ 1 GODZINE NA WOLNYM OGNIU, MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU. PIECZARKI UMYĆ, POKROIĆ NA PLASTERKI, PRZESMAŻYĆ NA 2 ŁYŻKACH OLEJU. W WODZIE Z DODATKIEM 1 ŁYŻKI OLEJU UGOTOWAĆ MAKARON NA PÓŁMIĘKKO. NACZYNIE ŻAROODPORNE WYSMAROWAĆ MASŁEM I UKŁADAĆ W NIM WARSTWAMI NA PRZEMIAN:MAKARON, SOS BOLOŃSKI, CHEDDAR I PIECZARKI. WIERZCHNIĄ WARSTWE MAKARONUPOSYPAĆ PAROMA WIÓRKAMI MASŁA ORAZ PARMEZANEM. POTRAWE ZAPIEKAĆ W TEMPERATURZE 180*C PRZEZ OKOŁO 20 MINUT.
  4. SĄ TO PRZEPISY Z MOJEJ KOLEKCJI. A ZRESZTĄ CZY TO WAŻNE SKĄD SĄ? WAŻNE, ŻE CI SMAKUJĄ I MAM NADZIEJE, ŻE NIE TYLKO TOBIE?POZDRAWIAM.
  5. RISOTTO PIECZARKOWE 2 cebule 2 torebki ryżu 1 szkl. bulionu 40 dag pieczarek 10 dag boczku wędzonego 4 pomidory 3łyżki oleju 1/2 pęcka natki pietruszki RYŻ UGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE DO MIĘKKOŚCI. PIECZARKI UMYĆ, OBRAĆ I POKROIĆ. CEBULE OBRAĆ, POSIEKAĆ I ZESZKLIĆ NA OLEJU. NASTĘPNIE DODAĆ PIECZARKI, POSOLIĆ I UDUSIĆ, DOLEWAJĄC TROCHE BULIONU. POMIDORY ZANURZYĆ WE WRZĄTKU, ZDJĄĆ SKÓRKE I POKROIĆ W DROBNA KOSTKE. BOCZEK POKROIĆ W KOSTKE I PODSMAŻYĆ, BY TŁUSZCZ SIE WYTOPIŁ. POMIDORY I BOCZEK WYMIESZAĆ Z PIECZARKAMI, WLAĆ POZOSTAŁY BULION I ZAGOTOWAĆ. NATKE OPŁUKAĆ I POSIEKAĆ. GORĄCY RYŻ WYMIESZAĆ Z PIECZARKAMI I POSYPAĆ NATKĄ PIETRUSZKI.
  6. KAROLA

    Naleśniki Jabłkowe

    TAK, KRĄŻKI JABŁEK MAJĄ DZIURKI PO WYCIĘCIU GNIAZDA NASIENNEGO.
  7. MĄKE, JAK JUŻ WCZEŚNIEJ NAPISAŁAM DODAJE SIĘ DO ŻÓŁTEK WYMIESZANYCH Z MLEKIEM, CUKREM, RUMEM I MIGDAŁAMI.
  8. KAROLA

    Naleśniki Jabłkowe

    NALEŚNIKI JABŁKOWE 12 dag mąki 150 ml kwaśnej śmietany 0,5 szkl wody mineralnej (może być gazowana) 3 jajka 2 łyżki cukru 3 jabłka sok z jednej cytryny 4 łyżki oleju 4 łyżki borówek( ze słoika) szczypta cynamonu sól JAJKA WBIĆ DO MISECZKI, ROZMĄCIĆ WIDELCEM. WSYPAĆ MĄKE, CUKIER ORAZ SZCZYPTE SOLI, WLAĆ KWAŚNĄ ŚMIETANE I WODE MINERALNĄ. WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ NA GŁADKĄ, JEDNOLITĄ MASE. MISECZKE Z CIASTEM PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ NA 10 MINUT. JABŁKA UMYĆ, OSUSZYĆ. MIĄŻSZ OWOCÓWPOKROIĆ NA 16 KRĄŻKÓW, PO CZYM SKROPIĆ SOKIEM Z CYTRYNY I LEKKO OPRUSZYĆ CYNAMONEM. NA PATELNI MOCNO ROZGRZAĆ ŁYŻKE OLEJU.WRZUCIĆ 4 KRĄŻKI JABŁEK I ZALAĆ JE 1/4 CIASTA NALEŚNIKOWEGO. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ, SMAŻYĆ OKOŁO 3 MINUT NA ZŁOTOBRĄZOWY KOLOR. NASTĘPNIE ODWRÓCIĆ NALEŚNIK I USMAŻYĆ GO Z DRUGIEJ STRONY (KOLEJNE 3 MINUTY). PO USMAŻENIU ZDJĄĆ Z PATELNI I ZABEZPIECZYĆ PRZED WYSTYGNIECIEM. W TEN SAM SPOSÓB USMAŻYĆ 3 NASTĘPNE NALEŚNIKI. POŚRODKU KRĄŻKÓW JABŁEK UMIESZCZAĆ PO PORCJI OSĄCZONYCH BORÓWEK I NATYCHMIAST PODAWAĆ NA STÓŁ. NALEŚNIKI MOŻNA POSYPAĆ CUKREM PUDREM.
  9. PLACUSZKI 12 dag mąki 200 ml mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka rumu lub zapach rumowy 3 łyżki posiekanych migdałów 3 łyżki cukru 37 dag porzeczek 10 dag margaryny 1-2 łyżki cukru pudru BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANE Z SOLĄ. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z MĄKĄ, MLEKIEM, CUKREM, RUMEM I MIGDAŁAMI. OSTROŻNIE POŁĄCZYĆ Z PIANĄ. PORZECZKI PRZEBRAĆ, UMYĆ, OSĄCZYĆ, WYMIESZAĆ Z CIASTEM. MARGARYNE ROZGRZAĆ NA PATELNI, ŁYŻKĄ NAKŁADAĆ PLACUSZKI I SMAŻYĆ NA RUMIANO Z OBU STRON. PODAWAĆ POSYPANECUKREM PUDREM.
  10. WYKWINTNA BABKA CYTRYNOWA SKŁADNIKI: 1 puszka ( 425 ml ) ananasa w plastrach 3 cytryny 1 pełna szklanka cukru 28 dag masła lub margaryny 5 dag pokrojonych w słupki migdałów 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 1 czubata szkl. mąki 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa czekoladowa olej do nasmarowania alufoli SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ananasa osączyć i pokroić na wąskie kawałki. Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Zetrzeć skóre z dwóch cytryn. Wycisnąć sok. Pięć czubatych łyżek cukru przyrumienić na patelni na złoty kolor. Roztopić w nim niepełną łyżke masła i dodać migdały. Wymieszać, aż całe migdały będą oblane cukrem. Wszystko rozsmarować na wysmarowanej olejem alufoli i pozostawić do zastygnięcia. Reszte tłuszczu, cukier, skórke cytrynową i cukier waniliowy utrzeć na puszystą mase, dodając jajka. Mąke ( pozostawić kilka łyżek) wymieszać z maka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać, mieszając, razem z 3 łyżkami soku z cytryny, do masy jajecznej. Kawałki ananasa obtoczyć w pozostawionej mące. 2/3 zastygłej masy migdałowej pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać razem z ananasem do ciasta. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem foremki keksowej. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku ok. 70 minut. Ciasto wyjąć z foremki, ponakłuwać wykałaczką i skropić pozostałym sokiem z cytryny. polewe roztopić, posmarować ciasto i pozostawić do wyschnięcia.Ciasto udekorować pokruszoną masą migdałową i plastrami cytryny.
  11. KAROLA

    Cytrynka

    CYTRYNKA UPIEC BISZKOPT. SKŁADNIKI NA MASE: 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY SOK AGRESTOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 1 SZKL. CUKRU PUDRU 3 JAJKA 2 ŁYŻKI ŻELATYNY 2 OPAKOWANIA DELICJI 2 GALARETKI AGRESTOWE SPOSÓB WYKONANIA: BUDYŃ UGOTOWAĆ NA SOKU AGRESTOWYM ( ZAMIAST MLEKA). ŻELATYNE NAMOCZYĆ, ROZPUŚCIĆ I SCHŁODZIĆ. MARGARYNE UTRZEĆ Z CUKREM PUDREM, DODAĆ OSTUDZONY BUDYŃ, POTEM ŻÓŁTKA, PIANE Z BIAŁEK I CHŁODNĄ ŻELATYNE. DOBRZE WYMIESZAĆ I WYLAĆ NA BISZKOPT. NA MASE WYŁOŻYĆ DELICJE I ZALAĆ GALARETKAMI AGRESTOWYMI. SMACZNEGO.
  12. KAROLA

    Placek Kokosowy

    UPIEC BISZKOPT. MASA KOKOSOWA: 2,5 szkl. mleka 2 paczki wiórków kokosowych 1 szkl. cukru 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 2 szklanki mleka zagotować i dodać paczke wiórków. Gotować 10 minut. Dodać 1 szklanke cukru. Pół szklanki mleka wymieszać z 2 łyżkami mąki zwykłej i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, dodać do mleka z kokosami i ponownie zagotować. Kostke margaryny rozkręcić z wiórkową masą. Biszkopt przekroić na 2 części. Połowe masy włożyć do środka a drugą na wierzch. 1 paczke wiórków podsmażyć na małym ogniuz 1 łyżką margaryny, cały czas mieszając aż się zrumieni i wyłożyć na wierzch. SMACZNEGO
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.