Skocz do zawartości

Meritsu

Smakowicze
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Meritsu

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ciasto: 250 g mąki 150 g cukru pudru szczypta soli 2 jajka 100 g masła skórka starta z niepryskanej cytryny Ozdoba: 100g marmolady cytrynowej 150 g cukru pudru sok z jednej cytryny 40 g posiekanych orzeszków Mąkę, sól i cukier puder połącz z jajkami i masłem, zagnieść. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrój z niego dowolne formy. Ciasteczka piecz w temp. 180'C przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka posmaruj z obu stron podgrzaną marmoladą. Cukier puder połącz z sokiem z cytryny; otrzymanym lukrem posmaruj ciasteczka i udekoruj je orzeszkami.
  2. 1 1/2 szklanki mielonych midgałów 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 2 szklanki mąki szczypta soli Ubij masło z cukrem na puszystą masę; dodaj aromat waniliowy i migdałowy; następnie doadaj migdały, nie przerywając mieszania. Dodaj mąkę wymieszaną z szczyptą soli i miksuj na niskich obrotach lub wyrabiaj ręcznie, aż masa będzie gładka i jednolita. Podziel ciasto na połowy, uformuj kule. Zawiń obie kule w folię i włóż na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformuj zgrabne półksiężyce i piecz przez ok. 15 min. w temp. 200'C. Upieczone księżyce posyp cukrem pudrem.
  3. tak z 15g powinno być w sam raz. Szczerze mówiąc, najczęściej robię to ciasto po prostu "na oko" i wtedy najlepiej wychodzi:))) Pozdrawiam!!! Meritsu
  4. potrzeba 50 dkg mąki tortowej, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 dag drożdży, 6 żółtek, szklanka mleka, skórka otarta z cytryny, szczypta soli, jajko, marmolada do przełożenia (najlepiej smakuje z różą) Ciepłe mleko łączymy z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, żółtka, sól, tłuszcz (najlepiej stopiony), skórkę; można dodać cukier waniliowy. Wyrabiamy wszystko energicznie, odstawiamy do wyrosnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części, przekładamy marmoladą i pieczemy ok 90 min. w 160'C
  5. Zagniesć 3 szklanki mąki z 1,5 kostki masła oraz paczką proszku do pieczenia. Wziąć 3 lub 4 jajka, 12 łyżek cukru i mleka, aromat waniliowy, zmiksować, dodać do reszty ciasta i razem zagnieść. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć ćwiartki kwaśnych jabłek (antonówki albo renety najlepiej:) i posypać cynamonem. Piec 40- 50 min. w ok 180'C.
  6. Do zrobienia tych pysznych ciasteczek potrzeba: 1/2 kg mąki 20 dag miodu 20 dag cukru 25 dag masła 1,5 łyżeczki sody po 1 łyżeczce (lub więcej, według gusu:)) zmielonego cynamonu, imbiru i goździków 1 łyżkę drobno startej skórki pomarańczowej Miód, cukier i masło należy na małym ogniu aż do wrzenia ogrzewać. Do ostudzonej masy dodać sodę rozpuszczoną w łyżeczce wody i dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodać przyprawy i połączyć ze schłodzoną masą maślano miodową. Ciasto należy teraz dobrze wyrobić, w folię zawinąć i do lodówki na kilka godzin włożyć. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec w temperaturze 180' przez 10 min. Pierniczki warto trochę wcześniej zrobić; najlepiej smakują po spędzonym w puszce tygodniu :) Smacznego!!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.