Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

truskafka

Smakowicze
  • Zawartość

    3
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O truskafka

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Składniki125 g brązowego cukru 2 pomarańcze 100 g obranych migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów laskowych 100 g pistacji 500 ml białego rumu [najlepszy bacardi superior] Przygotowanie: Cukier wsypać do garnka. Pomarańcze przelać gorącą wodą i wysuszyć ręcznikiem kuchennym. Owoce cienko obrać ze skórki, następnie przekroić na pół i wycisnąć sok. Sok i skórkę pomarańczową wymieszać z cukrem i zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu, aż wyparuje prawie cały płyn. Z syropu usunąć skórkę pomarańczową. Do syropu dodać migdały i orzechy, wymieszać. Masę wystudzić, następnie wlać rum i dokładnie wymieszać. Rum z orzechami przelać do wyparzonych stoików, słoiki szczelnie zamknąć. Orzechy w rumie można podawać do mrożonych kremów i deserów twarożkowych. Na 2 słoiki (po 500 ml) Słoik zawiera ok. 1950 kcal Przygotowanie: ok. 40 minut :D
  2. Nie ma to jak dobry drink na przyjęcia w bardziej "sztywnym" towarzystwie :) Składniki 60 ml rumu Bacardi Carta Blanca 30 ml soku cytrynowego lub z limonek 10 ml syropu cukrowego Opis przygotowania Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w shakerze, a następnie przelać do kieliszka wypełniowego kruszonym lodem. To chyba najprostszy drink na świcie...no prócz Kamikaze... :-D
  3. Skoro za oknem nie za bardzo lato, to ja oczywiście sobie poprawiam humorek ulubionym drinkiem: mojito na bazie bacardi Składniki Bacardi Superior 40ml syrop cukrowy lub brązowy cukier trzcinowy 10ml 1/2 limonki 12 listków mięty woda gazowana kruszony lód. Opis przygotowania Do szklanki wrzucamy świeżą miętę, ugniatamy tak żeby poczuć zapach i wycisnąć trochę soku z mięty - ale nie rozrywamy jej listków! Dodajemy syrop cukrowy i ugniatamy ponownie. Wrzucamy limonkę pokrojoną na ósemki, ugniatamy tak żeby wydostał się z niej sok. Wlewamy Bacardi. Dopełniamy do góry szklanki wodą mineralną gazowaną i mieszamy.Dekorujemy gałązką mięty i cząstką limonki. pozdrawiam :-D
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.