Skocz do zawartości

gosia_p

Smakowicze
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia gosia_p

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. gosia_p

    Likier Z Mirabelek

    Likier mirabelkowy 1 kg mirabelek (dziko rosnących, nie szczepionych!) 1 l spirytusu 95 % 1 kg cukru + 70 dkg cukru 500 ml wody +300 ml wody Mirabelki rozkrojone, razem z pestkami - zalać spirytusem 95%. Po tygodniu zlać spirytus i zasypać śliwki cukrem, trzymać na słońcu lub w ciepłym miejscu, wstrząsając co kilka dni. Po 3 tygodniach zlać syrop, wymyć śliwki 2 x 250 ml wody. (tego roztworu jest ok.. 1 litr). Połączyć oba płyny, a następnie dodać do tego roztwór 300 ml wody z rozpuszczonym w niej 70 dkg cukru. Po kilku dniach przefiltrować do butelek. Jeżeli filtruje się przez lejek z watą, to likier jest opalizujący, cierpliwi filtrują przez filtr papierowy do kawy, wtedy likier jest bezbłędnie klarowny. Z tej proporcji powstaje ok.2 litry likieru.
  2. Witaj! Nie wiem, jak się wstawia nowe przepisy, więc wpiszę Ci coś tutaj: Likier mirabelkowy 1 kg mirabelek (dziko rosnących, nie szczepionych!) 1 l spirytusu 95 % 1 kg cukru + 70 dkg cukru 500 ml wody +300 ml wody Mirabelki rozkrojone, razem z pestkami - zalać spirytusem 95%. Po tygodniu zlać spirytus i zasypać śliwki cukrem, trzymać na słońcu lub w ciepłym miejscu, wstrząsając co kilka dni. Po 3 tygodniach zlać syrop, wymyć śliwki 2 x 250 ml wody. (tego roztworu jest ok.. 1 litr). Połączyć oba płyny, a następnie dodać do tego roztwór 300 ml wody z rozpuszczonym w niej 70 dkg cukru. Po kilku dniach przefiltrować do butelek. Jeżeli filtruje się przez lejek z watą, to likier jest opalizujący, cierpliwi filtrują przez filtr papierowy do kawy, wtedy likier jest bezbłędnie klarowny. Z tej proporcji powstaje ok.2 litry likieru. Smacznego!!!
  3. Kupiłam nowe filtry do kawy i leci taka jak powinna.W smaku pychotka!Dzięki za odpowiedź.
  4. Witaj! I ratuj!!! Zrobiłam dokładnie w/g Twojego przepisu, stało miesiąc w ciemnym miejscu wstrząsane co drugi dzień - nie zrobił się serek, dalej jest jak na początku (nawet nie spleśniało!). Próbowałam filtrować takie, jakie jest i nic - z filtra leci dalej mleczno-żółtawe. Poradź coś!
  5. Witaj! I ratuj!!!

    Zrobiłam dokładnie w/g Twojego przepisu, stało miesiąc w ciemnym miejscu wstrząsane co drugi dzień - nie zrobił się serek, dalej jest jak na początku (nawet nie spleśniało!). Próbowałam filtrować takie, jakie jest i nic - z filtra leci dalej mleczno-żółtawe.

    Poradź coś!

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.