Witaj! Nie wiem, jak się wstawia nowe przepisy, więc wpiszę Ci coś tutaj:
Likier mirabelkowy
1 kg mirabelek (dziko rosnących, nie szczepionych!)
1 l spirytusu 95 %
1 kg cukru + 70 dkg cukru
500 ml wody +300 ml wody
Mirabelki rozkrojone, razem z pestkami - zalać spirytusem 95%. Po tygodniu zlać spirytus i zasypać śliwki cukrem, trzymać na słońcu lub w ciepłym miejscu, wstrząsając co kilka dni. Po 3 tygodniach zlać syrop, wymyć śliwki 2 x 250 ml wody. (tego roztworu jest ok.. 1 litr). Połączyć oba płyny, a następnie dodać do tego roztwór 300 ml wody z rozpuszczonym w niej 70 dkg cukru. Po kilku dniach przefiltrować do butelek. Jeżeli filtruje się przez lejek z watą, to likier jest opalizujący, cierpliwi filtrują przez filtr papierowy do kawy, wtedy likier jest bezbłędnie klarowny. Z tej proporcji powstaje ok.2 litry likieru. Smacznego!!!