Muszle makaronowe
60 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
50 dkg pieczarek
2 papryki czerwone
2 duże lub 4 małe cebule
tyle plasterków sera ile muszli
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki chilli ( chyba, że ktoś lubi ostre to całą)
sól i pieprz do smaku
sos boloński Winiary 1 lub 2 w zależności od ilości jedzących .
Sposób przygotowania:
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Nie może być jednak super miękki. Powinien być al dente!
Mięso podsmażam na patelni z pieczarkami startymi na tarce, papryką i cebulą pokrojonymi w kosteczkę, dodaję przyprawy i duszę, aż wszystko zmięknie i woda zacznie odparowywać. Muszle odcedzam, hartuję w zimnej wodzie, mięso po ostudzeniu nakładam do muszli, na każdej kładę plasterek sera żółtego i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, tak żeby ser się rozpuścił i trochę przyrumienił. Potem polewam sosem bolońskim. Ponieważ jest to danie włoskie pasuje do niego lampka dobrego czerwonego wina, lub po polsku-szklaneczka piwa. Smacznego !!!