składniki :
1/2 głowki białej kapusty(albo 1 cała pekińska)
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek ( albo olej)
sok wyciśniety z jednej cytryny
2 łyżki sosu sojowego
łyżka rodzynek
10 suszonych śliwek
10 łuskanych orzechów włoskich
sól
przyrządzenie:
Kapustę poszatkować, posypać solą, odstawić na czas przygotowania sosu.
Wyciśniete ząbki czosnku ucierać drewnianą łyżką z cukrem, dolewając oliwę. Kiedy powstanie gęsty sos, dodać sok z cytryny, sos sojowy, rodzynki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w paseczki śliwki. Dobrze wymieszać. Tym sosem polać kapustę tuż przed podaniem.
Surówka jest świetna do mięs jak i do wędlin.
Smacznego
Proporcje na 4 osoby