Skocz do zawartości

oligot

Smakowicze
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia oligot

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. A może by tak porozmawiać o farszach? Podano na forum świetny przepis na spody. Może warto pomyśleć o wierzchu, nie tylko pieczarki, kiełbasa i ketchup. Proponuję pizzę z tuńczykiem: Puszka tuńczyka w oleju (lub we własnym sosie - wersja dietetyczna). Ser, majonez, czosnek. Na wyrośnięty spód rozkładamy tuńczyka, mozna go posypać odrobiną zielonej pietruszki. Posypujemy serem (ja używam mozzarelę). Pieczemy. Do gotowej pizzy przygotowujemy sos z majonezu i czosnku. Smarujemy sosem, gdy mamy na talerzu. Wersja bogatsza przewiduje odrobinę groszku z puszki lub kukurydzy posypanej na tuńczyka.
  2. oligot

    Ciacho Za Suche

    Ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże, jeżeli część mąki zaparzymy(jak na ciasto ptysiowe)
  3. oligot

    Leniwa karkówka

    Masz rację, trochę się zagalopowałam. Chodziło mi o rodzaj smaku ;-)
  4. Robione polewy też stosuję: 50g gorzkiej czekolady, 50g masła, 225g cukru pudru, 3 łyżki mleka i olejek waniliowy.Wszystko podgrzewam na maleńkim ogniu lub w kąpieli wodnej. Mieszam cały czas do połaczenia składników. Nawet zwykłe kakao przesypane przez sito może przyozdobić, jeżeli na ciasto położymy najpierw papierową serwetkę z wyciętym ornamentem.
  5. Składniki: 6 kostek rybnych lub filetów rybnych 1 puszka brzoskwiń, 3 cebule, 1 mały słoik ketchupu, róznokolorowe papryki -2 szt. Rybę usmażyć w panierce z bułki tartej, ułożyć na dnie półmiska. Usmażyć cebulę pokrojoną w półtalarki, zalać syropem z brzoskwiń, dodać pokrojoną w kostkę paprykę (ja obieram jeszcze ze skórki), dusić do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i ketchup. Chwilę pogotować. Zalać filety rybne, odstawić. Najlepsze są następnego dnia. ;-)
  6. oligot

    Leniwa karkówka

    Składniki: 1kg karkówki bez kości, 1 słoik gotowego sosu pikantnego (np. meksykański) i 1 słoik sosu słodkiego (w stylu chiński, słodko - kwaśny, tysiąca wysp). Na dno żaroodpornego naczynia (z pokrywką) wylewamy odrobinę oleju. Kroimy karkówkę na plastry grubości ok. 1-2 cm i wykładamy pierwszą warstwę. Zalewamy mieszanką sosów, kładziemy następną warstwę karkówki, zalewamy sosami. I tak na przemian, ważne aby na wierzchu były sosy. Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku do miękkości. Smacznego
  7. Składniki: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szkl. mleka, 10 żółtek, 4 pełne łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 kieliszek rumu, olejek waniliowy, konfituey lub twarda marmolada, olej do smażenia. Mąkę wygrzać i przesiać do miski, zrobić zagłębienie, zrobić rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 lyżki cukru i wlać rozczyn w zagłębienie. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i wanilią. Wlać na nie wrzące mleko ciągle mieszając. Wystudzić do temperatury ok 30st.(tak, aby nie zaparzyły sie drożdże).Wlać do miski z mąką. Dodać stopione i przestudzone masło i rum. Wyrabiać drewnianą gałką. Zostawić do wyrośnięcia, powinno zwiększyć swoją objętość ok.3 razy. Na talerz wysypać grubą warstwę mąki, łyżką nabierać ciasto i wrzucać do tej mąki. Formować pączki. Jeżeli mamy twardą marmoladę- wkładamy ją do pączków przed pieczeniem, jeżeli konfitury-nadziewamy pączki po upieczeniu. Wychodzi ok. 60-70 pączków.
  8. oligot

    Sałatka z CZOSNKIEM -pychota

    Można ser żółty zastąpić fetą, ale wtedy trzeba zrezygnować ze śmietany i na pewno ograniczyć sól.
  9. Kupuję gotowy łam, czyli odpady czekoladowe w sklepach firmowych (na wagę). Najlepsza jest gorzka czekolada. Można dodać do niej odrobinę cukru pudru. Można zastosować też mleczną czekoladę. Ale łam jest po prostu tańszy. ;-)
  10. Witam. Adam ma rację, trzeba unikać pewnych rzeczy. Ale niestety są zupy, które muszą być ze śmietaną. Stosuję ją tylko czasami ale wtedy sobie poszaleję. Jeszcze nigdy nie zważyła mi się śmietana kremówka (min.30%). I taką dodaję. Zresztą 2 łyżki takiej śmietany w zupie dodają tyle samo smaku, co pojemnik 12%-wej.
  11. Również robię ozdoby z czekolady. Na kartce rysuję mazakiem (grubym, czarnym) esy-floresy, czyli te kształty, jakie chcę mieć z czekolady. Kładę na kartkę pergamin i na pergamin polewam przez cienką "tutkę" (zwinięty rożek z pergaminu z maleńkim otworem) rozgrzaną w mikrofali (można również w kąpieli wodnej) rozpuszczoną czekoladę. Czekam aż wystygnie i zdejmuję ostrym nożem. I to jest natrudniejszy moment w całej operacji. Pozdrawiam.
  12. Najprostszy krem, to wziąć puszkę słodzonego zagęszczonego mleka i gotować w garnku z wodą (nie otwierać puszki) na małym ogniu przez ok. 3 godziny. I to wszystko. Masa świetna do mazurków. ;-)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.