Podaje przepis na karpatkę:
1 szkl. wody
pół kostki margaryny
1 szkl. mąki
4 jajka
Wodę z margaryną zagotować, wsypać mąkę ciągle mieszając aby powstała jednolita masa, ostudzić. Wbijać po jednym jajku ciągle mieszać aby powstała jednolita masa.
Podzielić ciasto na pół. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną formę( może być tortownica średnia) i upiec. Tak samo i drugą połowę.
Masa:
3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
Zagotowac 2 szkl. mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szkl. zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 min. energicznie mieszając, by nieporobiły się grudki. Gorący krem wylać na upieczony placek, po bokach zostawić 2 cm przykryć drugim. Ostudzić, schłodzić i opruszyć cukrem pudrem. Życzę smacznego.