Na chleb 750 g proponuję 300 ml wody i ok 500 g mąki , może być mieszana czyli pszenna , żytnia , wieloziarnista. Woda najlepiej letnia ok. 25C. Najpierw woda , sól, cukier , olej potem mąka, drożdże dać na końcu , najlepiej wszystko w temp. pokojowej. W przepisach zaleca się używać suchych drożdży w ilości od 1 do 2 łyżeczek , taniej jednak użyć drożdży świeżych w przeliczniku 1 łyżeczka suchych 9 g świeżych, poniżej sprawdzony przepis na chlebek mieszany , postaram się wkleić zdjęcie jak się upiecze, zamiast zakwasu można dodać troszkę więcej drożdży,jeśli chlebek najpierw rośnie intensywnie potem opada to daliśmy za dużo drożdży albo wody, pozdrawiam.
Przepis na chleb mieszany:
300 ml wody (ok 25C)
1 łyżka cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 łyżka oleju
zakwas 40g
drożdże świeże 9-10g
mąka : 240g pszennej 550 , 70g żytniej 750, 100 g żytniej pełnoziarnistej np 2000, 100 g pszennej pełnoziarnistej np 1850
ziarna np siemię, słonecznik, pestki dyni - po łyżce
Wlać wodę, wrzucić sól, cukier , olej, potem 3/4 wymieszanej mąki. potem zakwas , resztę mąki , na wszystko pokruszyć drożdże. Program chleb pełnoziarnisty, po 20 minutach wrzucamy ziarna, Na półtorej godziny przed końcem możemy posypać chleb makiem lekko wgniatając w ciasto.
Po wyciągnięciu z foremki można zwilżyć spód i boki wodą .