Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 łyżeczka octu
3/4 szkl.mąki krupczatki
3/4 szkl. cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 paczka margaryny
5 jajek
2 cukry waniliowe
0,5 l. mleka
4 łyżeczki żelatyny
1 kieliszek spirytusu
Przygotowanie:
1. upiec biszkopt: mąkę przesiać, ubić białka na pianę, dodać do nich cukier. Do żółtek dodać ocet->rozmieszać; następnie dodać żółtka do białek,miksować. Wyłączyć mikser ,dodawać po 1 łyżce drewnianej mąki i powoli mieszając. wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika.
2. Masa: (trochę skomplikowane)
*Wlać 1,5 cm zimnej przegotowanej wody do garczka 0,5 litrowego. wsypać 4 łyżeczki żelatyny, potem lekko podgrzać, wlać mleko.
*Margarynę miękką utrzeć z żółtkami,cukrem pudrem. Dodać spirytusu, następnie wlać żelatynę (z mlekiem).
*Białka ubić na pianę, dodać 3 łyżki zwykłego cukru,+2 cukry waniliowe
Białka dodawać do masy z margaryną-> po 1 łyżce miksując. Całą masę wlać na biszkopt i włożyć do lodówki.
Życzę smaczego 8)
Ciasto wymaga troszkę roboty, ale nie jest bardzo trudne--> po skosztowaniu przekonacie sie że warto było poświęcić tą godzinkę :D
pozdrawiam