Składniki:
0.5 kg mąki
1 margaryna
4 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy, szczypta soli
Zarobić ciasto, podzielić na dwie części, z jednej zrobić placek, a do drugiej dodać 1 łyżkę kakao i zrobić ok. 30 kulek (na blasze ułożyć 6 x 5), kulki należy dokładnie skleić ponieważ orzechy mogą sie spiec zbyt mocno. Do każdej kulki włożyć połowę orzecha włoskiego i rodzynkę. Wyłożyć ciasto na blachę, posmarować dżemem, następnie ułożyć kulki i upiec. Piec około 45 minut (w zależności od piekarnika).
Krem:
0.5 l mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
0.5 szkl cukru
sok z cytryny
1 margaryna
W 0.5 szkl mleka rozpuścić mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczoną mąkę. Margarynę trochę utrzeć i dodać po łyżce zimny budyń, przyprawić go sokiem z cytryny.
Na upieczony placek ( z kulkami) wyłożyć krem, na wierzch położyć biszkopt.
Biszkopt z 3 lub 4 jajek( do biszkoptu moża dodać pozostałe białka z ciasta kruchego). POlać polewą i udekorować kolorowymi cukierkami.
Smacznego! :lol: