Skocz do zawartości

Viola J.

Smakowicze
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Viola J.

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Viola J.

    Ciasto ananasowe

    Witam serdecznie ;)! Ciasto nalezy piec w standardowej wielkosci blachy, a wórek ma byc lacznie 20 dag :). Pozdrawiam
  2. Viola J.

    Ciasto orzechowe

    Składniki: 2.5 szkl mąki 4 żółtka 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody 20 dag masła 2 łyżki śmietany Zagnieść ciasto i upiec dwa placki. Na każdy placek położyć cienką warstwę dżemu. Z białek ubić pianę + 1niepełną szkl cukru pudru, rozłożyć na dżem i posypać pokrojonymi orzechami po 10 dag na każdy placek. Piec 30 min. Krem: 1 margaryna 0.5 l mleka 0.5 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Po wystygnięciu połączyć z margaryną. Położyć na jedną warstwę ciasta, przykryć drugą warstwą tą z orzechami do środka. Polać polewą. Smacznego :lol:
  3. Viola J.

    Ciasto orzechowe

    Składniki: 6 jaj 1i 1 / 2 szkl cukru 3 szkl mąki 1 szkl oleju 1szkl orzechów (mozna więcej) 1 i 1 / 2 łyżeczki sody, cynamonu oraz proszku do pieczenia 1 opakowanie rodzynek kilka jabłek ( 3 -4 ) Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie olej, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać orzechy, rodzynki i jabłka posiekane (ćwiarki jabłka pokroić w plastry). Piec około 45 minut. Ciasto po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Rada: ciasto po wyrobieniu wychodzi dosyć gęste. Proszę nic nie dodwać! :lol: Smacznego :lol:
  4. Viola J.

    Ciasto ananasowe

    Biszkopt z 4 jajek. Krem: 1 puszka ananasów (w krążkach), odlać sok, jeżeli nie będzie pełnej szklanki dolać wody, na tym syropie zagotować budyń śmietankowy (o.5 l) + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka mąki. Po ostudzeniu zmiksować z margaryną + 4 żółtka. Do ugotowanego budyniu dodawać drobno pokrojone ananasy(najlepiej pokroićje w kostkę). Z pozostałych 4 białek ubić pianę na sztywno z 1 szkl cukru. Dodać 2 p wiórek kokosowych białych (20 dag). Placek z wiórkami upiec na takiej samej blasze co biszkopt. Biszkopt nasączyć (woda, spirytusu, sok z cytryny). Rozłożyć krem i przykryć plackiem z wiórkami. Udekorować polewa czekoladową (zrobićpajęczynkę). Smacznego :lol:
  5. Viola J.

    Bawole oko

    Składniki: 0.5 kg mąki 1 margaryna 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany cukier waniliowy, szczypta soli Zarobić ciasto, podzielić na dwie części, z jednej zrobić placek, a do drugiej dodać 1 łyżkę kakao i zrobić ok. 30 kulek (na blasze ułożyć 6 x 5), kulki należy dokładnie skleić ponieważ orzechy mogą sie spiec zbyt mocno. Do każdej kulki włożyć połowę orzecha włoskiego i rodzynkę. Wyłożyć ciasto na blachę, posmarować dżemem, następnie ułożyć kulki i upiec. Piec około 45 minut (w zależności od piekarnika). Krem: 0.5 l mleka 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 0.5 szkl cukru sok z cytryny 1 margaryna W 0.5 szkl mleka rozpuścić mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczoną mąkę. Margarynę trochę utrzeć i dodać po łyżce zimny budyń, przyprawić go sokiem z cytryny. Na upieczony placek ( z kulkami) wyłożyć krem, na wierzch położyć biszkopt. Biszkopt z 3 lub 4 jajek( do biszkoptu moża dodać pozostałe białka z ciasta kruchego). POlać polewą i udekorować kolorowymi cukierkami. Smacznego! :lol:
  6. Viola J.

    Tulipan

    Składniki: 6 jajek 2 szkl mąki 1 szkl cukru 1 margaryna 6 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać olej i mąkę z proszkiem. Na koniec ubitą pianę dodajemy do ciasta. Ciasto podzielić na 4 części: do I wsypać pół szklanki sypkiego maku do II wsypać kisiel czerwony do III wsypać 2 łyżki kakao do IV wsypać biały budyń Ciasto wykładamy kupkami. Piec 45 min. Krem: 1 margaryna pół litra mleka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny Z mleka, cukru, mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem budyniowym. Wierzch polać polewą lub galaretką. Smacznego! Rada:ja po przekrojeniu ciasta odwracam wierzchnią część, ponieważ gdy udekorujemy ciasto galaretką ładniej sie prezentuje :lol:.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.