Skocz do zawartości

martyna@

Smakowicze
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia martyna@

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. martyna@

    Placek Parzony

    składniki: 1szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny - składniki te zagotować Następnie przygotować sobie 2 szklanki mąki krupczatki i dobrze wymieszac z zagotowanymi składnikami. odstawić do ostygnięcia !! Po ostudzeniu dodać 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, dobrze wymieszać i wyłożyc na blaszkę. Wyłożyć owoce na placek (wg uznania) i posypać kruszonką. KRUSZONKA: 1 szklanka mąki, 1/2 kostki margaryny, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. dobrze wymieszać i rozłożyć na placku. Ciasto smakuje podobnie jak drożdżowe.
  2. martyna@

    Masa Szpinakowa

    zanim masa trzeba wyciąć z kurczaka wszystkie kości i rozłożyć na deseczce, posypać przyprawami wg uznania MASA SZPINAKOWA: woreczek mrożonego szpinaku, śmietana kremówka, cebulka, i trzy rodzaje sera pleśniowego takiego z ta zielona pleśnia. szpinak ugotować, podsmażyć cebulke na maśle,a w osobnym rondelku wlac 1/2 litra smietany kremowej, do tego wrzucic po 20dag każdego trzech serów pleśniowych mozna też uzyć jednego rodzaju, nic sie nie stanie i na małym ogniu mieszac aż ser rozpuści się, 1/3 zostawic, reszte wymieszać z szpinakiem i cebulką i zaszyć kurczaka lub dość ciasno zawinąć aby sie nie rozpadł, piec w piekarniku, na końcu reszta sosu serowego polać kurczaka, pycha ;))
  3. ja dostałam ten przepis na maila, ale nie korzystam z gotowych sosów, zrobiłam od razu swój, więc porzepis jest jakby nie całkiem z tamtej stronki, ale warto go zrobic, mimo tego ze troche poczatkowo przeraża cebulka
  4. Składniki: - 5-6 dużych cebul lub 8 średnich, - 500g mięsa mielonego (może być każdego rodzaju), - przecier pomidorowy, troszke pomidorków obranych ze skórki z puszki - pieczarki tak ok 30dag -bazylia, sól, pieprz - 100g startego żółtego sera, - 1 jajko, - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, - 2 łyżki tartej bułki, - masło, - 1 ząbek czosnku (opcjonalnie). Wykonanie: 1) Cebule obierz zostawiając korzonek. Włóż ją na 15 min. do gotującej się wolno i osolonej wody. Wystudź. Osącz dokładnie z wody. 2) Zetnij na wysokości 1/3 wierzchołek cebuli. Dość ostrą łyżeczką wydrąż środki tak, by nie uszkodzić dna cebuli. Jeśli cebula jest duża, możesz przekroić ją wzdłuż. 3) Na rozgrzaną patelnię włóż mięso i 2/3 posiekanej cebuli z wydrążonych środków. Przesmaż całość. Dodaj przecier pomidorowy, pomidorki, podsmażone już troszkę pieczarki na masełku i gotuj ok. 10 min. Ostudź przygotowany farsz. 4) Dodaj pozostałe składniki: posiekaną natkę pietruszki,bazylię, ser, starty czosnek i tartą bułkę. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki starannie. 5) Ponakładaj farsz do przygotowanych cebul dość kopiato. Poukładaj je w formie żaroodpornej wysmarowanej wcześniej masłem. Na wierzch każdej cebuli połóż skrawek masła. Zapiekaj w temp. 160-180 st. C przez 20 min
  5. martyna@

    Flaczki Drobiowe

    składniki: 1/2 kg żołądków drobiowych najlepiej z kurcząt, mały kawałek boczku wędzonego 2 kiełbaski tzn taki krążek najlepiej jakiejś wędzonej włoszczyzna: marchew, por, pietruszka korzeń, seler cebula przyprawy: vegeta, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, troszke majeranku dodatki: musztarda, przecier pomidorowy, ketchup, śmietana WYKONANIE: Żołądki pokroić w paski, wcześniej oczywiście dobrze je wymyć i oczyścić. muszą gotować się aż zmiękną. W tym czasie zetrzeć na tarce warzywa, oprócz pora (por pokroić w talarki, takie dość małe). Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić troche warzywa, na końcu dodać łyżkę ketchupu, z dwie-trzy łyżki przecieru pomidorowego i łyżkę musztardy sarepskiej, dodać przyprawy i wymieszać. Na patelni zeszklić też cebulkę pokrojoną w kostkę i kiełbasę z boczkiem pokrojone na zapałki tzn plasterek na wąskie paseczki. Gdy już żołądki bedą miękkie, dodać warzywa i kiełbaskę z boczkiem zagotować, doprawić jeszcze do smaku, na końcu dodać śmietanę. Przepis ten pochodzi od mojej teściowej, na początku przeraziły mnie te żołądki, ale jak sprobowałam przekonałam się, poza tym, moja rodzinka polubiła tą zupkę ;)
  6. martyna@

    Informacja

    Witaj Dorotko :)) Wiesz jak przygladam się mojej Teściowej, która jest kucharką, i mojej Babci to stwierdzam, że ja już do końca życia tyle nie będę umieć. Pocieszeniem jest to, że moje dzieci i mąż nie narzekają :D. Nie wiem, gdzieś chyba coś pominęłam, albo poprostu nie posiadam zdolności Kucharza :D, na szczęście jednak ziemniaków nie przypalam i mąż mówi, że uwielbia moje naleśniki pod każdą postacią, albo mnie tylko tak pociesza ;)
  7. martyna@

    Informacja

    Marny ze mnie kucharz, jeśli jednak znajde cos ciekawego i wartego zrobienia od razu podam ;), a stronka i tak jest fajna :))
  8. martyna@

    Informacja

    Witam! Wiem, że przepisay sa smaczne i sprawdzone, ponieważ często tu zaglądam i przyznaję, że niektóre przepisy wypróbowałam i były naprawde super udane i smaczne, chodziło mi raczej o to, żeby coś wymyślić, żeby nie było nudnie ;))
  9. dziekuje za odpowiedz, wypróbuje i napisze , chociaż chyba dopóki nie wypróbuje cały czas będę myśleć czy możliwe jest zrobienie rogalików bez jajek ;))
  10. czy do tego przepisu nie potrzeba jajek?? nie mam zbyt dużych zdolności kulinarnych, ale mam wrażenie, że ciasto zawsze ma w składzie jajka.
  11. martyna@

    Śniadanie

    Nie bez powodu uważa się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dostarcza nam siły i energii na cały rozpoczynający się dzień. Poza tym naukowcy twierdzą, że osoby regularnie jedzące śniadanie rzadziej cierpią na otyłość, cukrzycę i choroby sercowe, niż osoby rezygnujące ze śniadania, czyli pierwszego posiłku. Rezygnując ze śniadania pozbawia organizm "paliwa" jakim jest dostarczana z pożywieniem glukoza. Rano jej poziom jest najniższy w ciągu doby i jeśli go nie uzupełnimy będziemy się czuć osłabieni, senni, znacznie spadnie efektywność naszej pracy i nauki. Śniadanie to obowiązkowy posiłek także dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. ŚNIADANIE NA ODCHUDZANIE- jeśli z niego rezygnujemy w ciągu dnia będziemy podjadać, a gdy głod już nami zawładnie wtedy sięgniemy po coś łatwo dostępnego, ale niekoniecznie zdrowego i dietetycznego np słodycze czy hamburgery lub hot-dogi. Należy zjeść kilka lżejszych posiłków w ciągu dnia ale nie rezygnować ze śniadania. Spożycie jednorazowe zbyt dużego posiłku sprzyja magazynowaniu nadmiernej ilości kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. PORANNE MENU- powinno zawierać nabiał, bogate w witaminy warzywa oraz produkty zbożowe, pieczywo lub płatki. Zawieraja one weglowodany złożone, które powoli rozkładając się do glukozy zapewniają energię do pracy. Wartościowe śniadanie działa jak dopalacz- startujemy w nowy dzień pełni sił
  12. martyna@

    Rzeżucha

    Nie występuje już w stanie naturalnym, ale można ją łatwo hodować w domu wysiewając nasiona na doniczkę lub wilgotną ligninę. -po około 10 dniach można ją ścinać jak szczypiorek, jeść z chlebem, dodawać do sałatek, zup, kanapek i sosów. Ma bardzo specyficzny ostry smak, -niepozorna rzeżucha zawiera tyle witaminy C co cytryna, ma sporo witamin E, B, PP, dużo soli mineralnych, żelazo, magnez, chrom, wapńi bardzo dużo siarki i łatwo przyswajalny jod, -pomaga w stanach wyczerpania usuwa z organizmu toksyny. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga pracę trzustki, poprawia trawienie, zapobiega otyłości. Samo zdrowie ;))
  13. martyna@

    Informacja

    śledzę często tą stronkę i mało sie tu ostatnio dziej :) szkoda bo bardzo Was polubiłam, jednak ostatnio odwiedziłam inna stronke i tam jest tyle przepisów codziennie dodawanych ze czasem nienadażam ich czytać, chyba trzebaby coś z tym zrobić
  14. martyna@

    O włosach

    Zdrowe włosy zależą od zdrowia całego ciała, ale również od uwagi im poświeconej i prawidłowej ich pielęgnacji. Ukoronowaniem kobiecej urody są jej włosy. Pewnego czasu to powiedzenie było często słyszane i wciąż jest bardzo popularne. Z pewnością duża część kobiecej urody to jej włosy. Urocza twarz wygląda jeszcze wdzięczniej, gdy otoczona jest pięknymi włosami, czy to kruczą czernią, złotym blondem lub orzechowym brązem. Zaiste wszystkie cechy i zalety urody uwypuklają się, gdy ich posiadaczka jest zarazem właścicielką pięknych włosów. Co spełnia się u kobiet spełnia się również u mężczyzn. Zdrowe włosy sugerują siłę i witalność- cechy, które utożsamiane są z męskością. Tak jak piękna kobieta dodatkowo zyskuje na urodzie dzięki fryzurze, tak samo mężczyzna staje się przystojniejszy gdy jego włosy są odpowiedni zadbane i uczesane W większości przypadków prawidłowe odżywianie wsparte ogólną czystością i pobudzaniem skóry głowy zapobiega łysieniu i pozwala utrzymać silne, zdrowe i atrakcyjne włosy przynajmniej do późnego wieku i upadku na zdrowiu. Jednak w przypadku prowadzenia zdrowego trybu życia zanik włosów może pojawić się dopiero w czasie trzech do dziesięciu ostatnich lat życia. Włosy są odżywiane poprzez układ krwionośny, podobnie jak paznokcie a nawet i zęby, a wpływ na jakość krwi ma prawidłowy styl życia. Prawidłowe dbanie o rozwój i zdrowie całego ciała, a w związku z tym i skóry głowy ma duże znaczenie w utrzymaniu zdrowych włosów. Dodatkowo prawidłowa troska o skórę głowy i włosy jest niezbędna, by uzyskać ten efekt. Jeśli jest jakiś niezaprzeczalny czynnik wpływający na zdrowie włosów, to zdecydowanie jest to zdrowie fizyczne. Jeśli ogólne zdrowie jest dobre, ciało jest dobrze odżywione, ma dostarczone wszystkie niezbędne minerały i witaminy, włosy bez wątpienia będą w o wiele lepszym stanie niż wtedy, gdy ciało jest niedożywione, bez życia i generalnie osłabione. Włosy nigdy nie wyglądają dobrze, gdy ich właściciel jest chory. Jeśli włosy nie wypadają przez jakiś czas, nowe nie mogą wyrosnąć. Dla młodych, pięknych włosów wyrastających ze zdrowych torebek włosowych niezbędne jest systematyczne wypadanie starych włosów. Jedynie w wypadku gdy nie wyrasta taka sama ilość włosów, ile ich wypada, a ten proces się nasila, można zacząć się martwić. Przyczyna nadmiernego wypadania włosów może być miejscowa lub pochodząca od organizmu. Przyczyna jest miejscowa w przypadku choroby skóry, lub gdy powstaje łupież w nadmiernych ilościach. W większości przypadków przyczyny miejscowe są spowodowane nieczystością i zaniedbaniem w usuwaniu martwych włosów. Jeśli przyczyna łysienia zależy od organizmu, należy zadbać o ogólny stan zdrowia, sprawność fizyczną, właściwą dietę, regularne kąpiele i właściwy, higieniczny tryb życia. Jeśli włosy są bardzo delikatne można łatwo poprawić ich stan za pomocą pociągania oraz obcinania końcówek. Wypadanie włosów jest całkowicie naturalnym procesem, jeśli jednak się nasila, należy zwrócić na to uwagę. Jeśli włosy wypadają w większej ilości niż zazwyczaj, ale nie zmniejsza się ich całkowita objętość, wtedy nie ma przyczyn do obaw i stosowania szczególnych zabiegów, poza oczywiście stałą troską o higienę, która jest zawsze niezbędna. Jeśli jednak objętość włosów bardzo się zmniejsza, i pokazują się spod nich kawałki skóry, należy podjąć odpowiednie kroki, np. leczenie u specjalistów. Ogólna liczba włosów na głowie wynosi ok. 100 tyś. Włosy nie rosną w sposób ciągły jak paznokcie, lecz po pewnym czasie wypadają i zastępowane są nowymi.Czas trwania cyklu włosowego na głowie wynosi 3-5 lat, a w przypadku rzęs 3-5 mieś. Przypomnę krótko, że cykl włosowy dzieli się na 3 okresy: anagenowy czyli wzrostu, katagenowy czyli inwolucji. Trwa ok.2 tygodni, w czasie których następuje stopniowy zanik opuszki włosa, telogenowy czyli spoczynku, trwa kilka miesięcy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.