Skocz do zawartości

bosopopiasku

Smakowicze
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O bosopopiasku

  • Urodziny 11.12.1981

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    ...

Osiągnięcia bosopopiasku

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Składniki: 80dag. schabu (bez kości) 10dag. sera mozzarella po kilka gałązek ziół: natka, bazylia, oregano) 1 łyżka maki 1 łyżka ziarenek marynowanego zielonego pieprzu 1 łyzka koncentratu pomidorowego 300ml. wywaru warzywnego Wykonanie: Opłukany i osuszony schab kroimy w cienkie plasterki, rozbijamy a następnie przyprawiamy. Na każdym kawałku mięsa kładziemy pokrojony w plastry ser mozzarella i posiekane zioła. Plastry mięsa zwijamy w roladki i spinamy. Na rozgrzanym oleju rumienimy nasze roladki z wszystkich stron. Pozostały tłuszcz ze smazenia mieszamy z mąka, wywarem, koncentratem pomidorowym i ziarenkami pieprzu tworząc sos. Zagotowujemy chwilke i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Roladki podajemy polane sosikiem i zajadamy ze smakiem :P
  2. ;) Superzdrowy deser dla dbajacych o linię - bez rafinowanego cukru. :) CIASTO: - 10 dag. mąki pszennej - 15 dag. mąki żytniej - żółtko - 15 dag. margaryny - łyżeczka soli - łyżka masła NADZIENIE: - 60 dag. rodzynek - 100 ml. miodu - 2 łyżki mąki kukurydzianej - łyżka skórki z cytryny - 60 ml. soku z pomarańczy - sól WYKONANIE: Mąkę przesiać z solą, posiekać nożem margarynę. Wbić żółtko, wyrobić gładkie ciasto (ewentualnie dodać nieco wody). Uformować kulę z ciasta i schłodzić 30 min. w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkowac, wyłożyć dno i boki tortownicy ( ja uzywam o średnicy 23 cm.). Rodzynki zalać 0,5 l wrzątku, gotować 5 min. Dodać mąkę kukurydzianą ze szyptą soli, gotować minutę. Dodać skórkę z cytryny i sok z pomarańczy. Ostudzić i dodać miód. Nadzienie ułożyć na spodzie z ciasta. Przykryć rozwałkowaną resztą ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować masłem. Piec 40 min w temp. 210 st.C Smacznego :D
  3. SKŁADNIKI: - 3 solone sledzie - 25 dag.białej fasoli (ewentualnie z puszki) - 4-5 buraków - 5 ziemniaków - 4 ogórki kiszone - 5 jaj - 2 małe cebule dodatki:sok z cytryny,olej,sól, pieprz WYKONANIE: Fasole zalej wrzątkiem, mocz przez 3 godz. a następnie ugotuj w świeżej wodzie, odcedź i przełóź do salaterki. Ugotowane buraki i jaja na twardo pokrój w kostkę. Ogórki obierz i drobno posiekaj. Śledzia spraw, wymocz, obierz ze skóry, oczyść z ości i pokrój na małe kawałki. Dołóż te składniki do fasoli. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.Cebulę drobno posiekaj. Połącz z innymi składnikami. Sałatkę wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem i przyprawami. Wstaw na kilka godz. do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawaj przybraną natką i cytryną. wskazówka - sałatkę zamiast z olejem możesz równiesz wymieszać z majonezem. SMACZNEGO ;)
  4. Dziękuje bardzo za wskazówkę. Nie omieszkam skorzystać o ile nadarzy się ku temu okazja. Pozdrawiam ;)
  5. Widzę, że umknęła mi w wykonaniu tego przepisu papryka...;) Razem z farszem mieszamy także pokrojoną w kosteczkę paprykę.
  6. SKŁADNIKI: - 2 duże piersi kurczaka - op. sera feta - 5 dag. orzechów pistacjowych - pół czerwonej papryki - pęczek dymki - 3 łyżki oleju dodatki:sól,czarny pieprz mielony oraz kolorowy pieprz w ziarnkach WYKONANIE: Pierś opłukać, osuszyć i lekko ugnieść ręką. Natrzeć solą i pieprzem i odstawić na pół godz. Ser pokroić w drobną kostkę, orzechy wyłuskać i posiekać. Wymieszać ser, orzechy i pokrojoną dymkę. Farsz ułożyć na jednej piersi kurczaka, ucisnąć, nakryć drugą porcją mięsa i związać nitką. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso z obu stron. Posypać kolorowym pieprzem (niekoniecznie), nakryć i dusić na małym ogniu ok.20 min. Podawać z marchewką i czosnkową grzanką i smacznie zajadać ;) :) :D
  7. przygotowanie:35 min SKŁADNIKI: - 4 małe filety z piersi kurczaka (po ok.15 dag) - duża cebula - 2 łyżki oleju - łyżka musztardy miodowej - 5-6 łyżek keczupu - łyżka miodu dodatki:sól,pieprz,świeże lub suszone oregano,mielona papryka,rozmaryn WYKONANIE: Mięso opłukać, każdą porcję naciąć w poprzek. W nacięcia włożyć plastry cebuli i oregano. Wymieszać keczup, musztardę, olej i miód. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, papryką, rozmarynem, solą oraz pieprzem i posmarować porcje mięsa. Nakryć i odstawić 1 do 2 h. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec ok. 25 min., smarując resztą marynaty. W połowie pieczenia filety obrócić na drugą stronę, aby się równomiernie zrumieniły. SMACZNEGO http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif
  8. SKŁADNIKI: - 40 dag. świeżych filetów z dorsza ( ewentualnie innej ryby) - 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach - 2 jajka - 1 cebula - 3 łyżki tartego żółtego sera - 3/4 szkl. mąki pszennej - 1/2 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju Dodatki:sól, świerzo mielony czarny pieprz, limonka lub cytryna PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Umytą rybę włożyć do wrzącej wody, gotować ok.3-5 min. a potem odsączoną rozdrobnić widelcem. Rybę wraz z ziemniakami, cebulą i jajkami wymieszać i dokładnie wyrabiać masę. Dodać utarty ser, mąkę i tyle mleka, aby z masy można było uformować dość ścisłe krokiety. Przyprawić masę pieprzem i solą, tak aby była mocno pikantna. Formować wałeczki długości ok. 8 centymetrów. Na rozgrzanym oleju smażyć krokiety z wszystkich stron na złoty kolor (ok 5 min.) Odsączone podawać. PIKANTNY SOS DO KROKIETÓW: Zmiksować 1/2 szkl. soku z cytryny, jedną cebulę i strąk chili (ewentualnie sproszkowaną). Przyprawić do smaku mielonym goździkiem, solą i pieprzem. Podawać do gorących krokietów. Smacznego http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif
  9. Przepis na 8 porcji - koszt ok 6zł. SKŁADNIKI: - 1 kalafior (ok kg.) - 10 dag.pikantnego żółtego sera - 5 jajek - 7 łyżek tartej bułki - 1 pęczek koperku Dodatki:sól, pieprz, cukier, gałka muszkatałowa, olej, ugotowana marchewka, natka PRZYGOTOWANIE: Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonego i osłodzonego wrzątku. Ugotować do miękkości, odcedzić i zmiksować. Trzy jajka ugotować na twardo. Żółty ser zetrzeć na drobnej tarce. Piure kalafiorowe wymieszać z serem, dwoma surowymi jajkami, posiekanym koperkiem i bułką tartą. Dno wyłożyć pokrojonymi jajkami na twardo. Włożyć mase kalafiorową. Piec ok 45 min. (180 st.C) Wyjąć z formy, pokroić na porcje, udekorować kwiatkami wyciętymi z marchewki i natką pietruszki. Smacznego http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif
  10. Bardzo mnie to cieszy, bo naprawdę polecam i nie przez to, że to mój przepis, poprostu nie mogę się od niej oderwać... :) Pozdrawiam :)
  11. SKŁADNIKI: - 1,5 tabliczki czekolady - pół szkl. mleka - 2 listki żelatyny - jajko - łyżka cukru - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - łyżka kakao - 3 łyżki śmietany - łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Żelatynę zalać zimną wodą. Czekoladę rozpuścić w połowie mleka i ostudzić. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubite na puszystą pianę jajko. Mus wstawić do lodówki na 20 min. Połączyć z ubitą śmietaną, przełożyć do małych foremek i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao, cukrem, kawą rozpuszczalną i mieszając zagotować. Ostudzone wstawić do lodówki. Mus wyjąć z foremek i ulozyć na talerzykach Polać schłodzonym sosem kawowym SMACZNEGO
  12. SKŁADNIKI: - 5 filetów kurczaka (po 10 dag) - 1,5 łyżeczki wegety, warzywka itp. - 2 czubate łyżki masła - 5 plastrów gotowanej szynki - 5 plastrów żółtego sera - pomidor - 5 gałązek natki SKŁADNIKI CIASTA: - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - łyżka mąki - sól - olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Filety opłukać, osuszyć i delikatnie rozbić tluczkiem. Posypać wegetą i odstawić na chwilę. W tym czasie możemy przygotować ciasto: Wymieszać jajka, śmietanę, mąkę i szczypę soli. Na każdym filecie położyć plaster szynki, żółtego sera, cząstkę pomidora, gałązkę natki, odrobinę masła. Zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Zanurzamy roladki w cieście i smazymy na oleju. Można podawać z owocami z puszki (np.brzoskwinie) DIETETYCZNIE Można zrezygnować ze śmietany i żółtego sera. SMACZNEGO:)
  13. SKŁADNIKI: - 3 szkl. mleka - 1 i 1/4 szklanki cukru - 1 lub 2 cukry waniliowe - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczane - 3 łyżki mąki pszennej - 3 żółtka - 1 1/2 masła - 3 paczki wiórków kokosowych WYKONANIE: 2 szkl.mleka zagotowaćz cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz żółtka. Wlać to do gotującego się mleka stale mieszając. Razem zagotować. Po ostygnięciu rozkręcić z masłem i wiórkami. Przekładać krakersy z masą, zaczynając od krakersów /3 warstwy/. Na wierzch posypać wiórki Można zamiast krakersów zamiennie zastosować biszkopty, a dla urozmaicenia smaku dodać do poszczególnych warst utartą czekoladę. Ciasto szybkie i smaczne :)
  14. SKŁADNIKI: 1. 3-4 ogórki konserwowe 2. 2 torebki ryżu 3. keczup pikantny - koniecznie "Pudliszki" 4. por 5. 3 - 4 jajka na twardo 6. majonez 7. tuńczyk w sosie własnym (puszka) 8. natka pietruszki WYKONANIE: Jest niezmiernie proste a efekt wyśmienity:) Układamy warstwy w następującej kolejności: 1. Ogórki konserwowe 2. 1/2 torebki ryżu 3. keczup pikantny 4. por 5. 1/2 torebki ryżu 6. majonez 7. jajka posiekane 8. 1/2 torebki ryżu 9. majonez 10.tuńczyk 11.1/2 torebki ryżu 12.keczup + natka pietruszki Osobiście używam ogórki kiszone a zamiast pora cebulkę i bardzo dobrze te składniki ze sobą współgrają. SMACZNEGO:)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.