-
Liczba zawartości
16 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
1
Ostatnia wygrana Elzbieta74 w dniu 4 Kwietnia 2011
Użytkownicy przyznają Elzbieta74 punkty reputacji!
Reputacja
2 NeutralnyO Elzbieta74
-
Tytuł
Nowy forumowicz
- Urodziny 05.11.1974
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
-
Lokalizacja
Irlandia
-
Zainteresowania
gotowanie,pieczenie.
-
Tak,Pysia z Winiar to ja.Tam też mam sporo fajnych wypróbowanych przepisów.Polecam!
-
Takie ziemniaczki jadłam w restauracji,a ja jestem taka,że jak mi coś smakuje to zaraz patrzę z czego się danie składa, a później robię to w domu,te ziemniaczki są pyszne,do tego jeszcze jakieś mięsko i obiad gotowy,polecam.
-
Dorota obserwuje zawartość Elzbieta74
-
<Skusiłam się na te ciasteczka bo lubię kokos ale...musiałam dodać sporo zwykłej mąki bo ciasto było prawie płynne,wyszły więc twarde.> Nie wiem dlaczego Ci nie wyszły takie,jak powinny,ja robiłam je już nie raz i zawsze mi się udawały.Może dałaś za dużo śmietany?Następnym razem wyjdą idealne,pozdrawiam!
-
proszku do pieczenia nie czuć wcale,mają pyszny kokosowy smak,życzę udanych wypieków,pozdrawiam!
-
Dorunia obserwuje zawartość Elzbieta74
-
Do tego dania nie trzeba już nic dodawać,ale jeżeli chcesz,możesz ugotować dodatkowo makaron spaghetti,rozłożyć na talerzach,położyć na nim Wąsy Stalina i polać sosem,będzie bardziej sycące.Pozdrawiam i życzę Smacznego!!
-
CIASTO:5 jajek,5 łyżek cukru,5 łyżek mąki pszennej,pół łyżeczki proszku do pieczeniaMASA:5 żółtek,3 łyżki mąki pszennej,0.5 l.mleka,1 masło,1 szklanka cukru pudruPIANA:1.5 łyżki żelatyny,5 białek,1 szklanka cukru.POLEWA:pół kostki margaryny,2 łyżki kakao,2 łyżki cukru,1 jajko CIASTO:oddzielić żółtka od białek,białka ubić,pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,nastepnie lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem.Ciasto upiec na złoty kolor.MASA:żółtka wymieszać z mąką i mlekiem,
-
30 dag. mąki krupczatki15 dag. cukru pudru3 łyżeczki proszku do pieczenia15 dag. wiórków kokosowych15 dag. margaryny2 jajka1-2 łyżki śmietany1 i 1/2 łyżki rumu Mąkę krupczatkę,cukier puder i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę,dodać wiórki kokosowe,wymieszać,dodać margarynę,posiekać,wbić jajka,dodać rum i śmietanę,zagnieść ciasto,rozwałkować i wycinać okrągłe ciasteczka.Układać na natłuszczonej blasze i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 170?180 stopni C przez około 15 min.
-
1 kostka masła2 jajka1/2 kg. mąki pszennej1/2 szklanki mleka50 g. drożdży świeżych4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowegokilka kropli olejku waniliowegoNutella,powidła śliwkowe lub jabłka pokrojone w kostkę,zasypane cynamonem i cukrem Do szklanki z ciepłym mlekiem dodać łyżeczkę cukru i drożdże,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką
-
4 pojedyncze piersi z kurczaka15 dag. wątróbki cielęcej lub drobiowej10 dag. chudej wieprzowiny1 pęczek natki pietruszkipół czerstwej bułki1 jajkotarta bułka,mąka pszenna,olejprzyprawa do kurczaka Namoczyć bułkę,odcisnąć,zemleć z wątróbką i wieprzowiną,wymieszać z posiekaną natka pietruszki i jajkiem,zagęścić tarta bułką,dodać przyprawę do kurczaka.Filety umyć,osuszyć,naciąć głęboka kieszeń,oprószyć przyprawą do kurczaka,odstawić,osuszyć serwetką
-
2 podwójne piersi z kurczaka4 placki tortilla20 dag. sera mozzarella (lub innego sera żółtego)przyprawa do kurczaka lub do kebabuprzecier pomidorowy lub ketchup Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić na kawałki,posypać przyprawą,usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Placki tortilla lekko podgrzać na patelni (bez tłuszczu),aby można je było zwijać lub podgrzać chwilę w mikrofali.Na każdym placku położyć usmażone piersi,posypać połową startego sera mozzarella,zwinąć,lekko spłaszczyć,ułożyć na blasze,po
-
8 średnich ziemniaków1 papryka czerwona1 papryka żółta1 cebula15 dag. sera mozzarella (lub innego sera żółtego)olej,sól,pieprz,Ziarenka Smaku Ziemniaki umyć,ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie,odcedzić,ostudzić.Papryki i cebulę pokroić w kostkę,ser mozzarella zetrzeć na tarce.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,podsmażyć cebulę,gdy się lekko zrumieni dodać paprykę,smażyć,aż papryka zrobi się lekko miękka,przyprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem,ostudzić.Do wystudzonej papryki
-
Witam,na forum Smaczny.pl trafiłam przypadkowo,szukałam przepisu na masę cukrową,spodobało mi się to forum i zarejestrowałam się tutaj.Dodałam już pare przepisów,ale zapomniałam się przywitać,za co przepraszam i dziś to robię,witam wszystkich,którzy lubią gotować i piec,lubią eksperymentować w kuchni.Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się w wieku 14 lat,najpierw przyglądałam się mamie podczas gotowania obiadów a potem sama zaczęłam gotować.Wiadomo,początki nie są łatwe,ale nauka czyni mistrza.Nawet zdawałam do szkoły gastronomicznej,ale ze względu na dużą ilość chętnych niestety się nie udało.
-
40 dag.schabu lub polędwicy30 dag.pieczarek1 łyżka koncentratu pomidorowego3 cebule1 łyżka musztardymąkamielona paprykapieprzsóltłuszcz do smażeniaSos pieczeniowy ze śliwką Winiary Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć,dodać koncentrat pomidorowy,musztardę,przyprawić solą,pieprzem i papryką.Mięso pokroić na plastry,bardzo cienko rozbić.Na mięsie układać wałeczki z nadzienia.Każdy plaster zwinąć w rulon kształtem przypominający wrzeciono i
-
30 dag.szynki(pokroić w kostkę)2 słoiczki pieczarek w zalewie(pokroić)1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki groszku konserwowego5 jajek(ugotowane-pokroić w kostkę)2 słoiki selera tartego w zalewie(odcedzić-odcisnąć)6 ogórków konserwowych(pokroić w kostkę)30 dag.sera żółtego(pokroić w kostkę)sólpieprzmajonez Składniki wymieszać,przyprawić solą i pieprzem,dodać majonez,wymieszać.SMACZNEGO!
-
SKŁADNIKI:2 torebki ryżu (20dag.)1 mały por lub 1 cebula2 papryki (czerwona i żółta)1 groszek konserwowy10 dag.płatków kukurydzianych Corn Flakes1 podwójna pierś z kurczaka1 jajkosól,pieprz,Ziarenka Smaku Winiary,przyprawa do kurczakanatka pietruszki do przybraniaSURÓWKA:kapusta pekińska (poszatkować),marchewka (zetrzeć na tarce o grubych oczkach),majonez,sól,pieprz Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem Ziarenek S