Skocz do zawartości

Elzbieta74

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    16
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Elzbieta74 w dniu 4 Kwietnia 2011

Użytkownicy przyznają Elzbieta74 punkty reputacji!

2 obserwujących

O Elzbieta74

  • Urodziny 05.11.1974

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Irlandia
  • Zainteresowania
    gotowanie,pieczenie.

Elzbieta74's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Reputacja

  1. Tak,Pysia z Winiar to ja.Tam też mam sporo fajnych wypróbowanych przepisów.Polecam!
  2. Takie ziemniaczki jadłam w restauracji,a ja jestem taka,że jak mi coś smakuje to zaraz patrzę z czego się danie składa, a później robię to w domu,te ziemniaczki są pyszne,do tego jeszcze jakieś mięsko i obiad gotowy,polecam.
  3. <Skusiłam się na te ciasteczka bo lubię kokos ale...musiałam dodać sporo zwykłej mąki bo ciasto było prawie płynne,wyszły więc twarde.> Nie wiem dlaczego Ci nie wyszły takie,jak powinny,ja robiłam je już nie raz i zawsze mi się udawały.Może dałaś za dużo śmietany?Następnym razem wyjdą idealne,pozdrawiam!
  4. proszku do pieczenia nie czuć wcale,mają pyszny kokosowy smak,życzę udanych wypieków,pozdrawiam!
  5. Do tego dania nie trzeba już nic dodawać,ale jeżeli chcesz,możesz ugotować dodatkowo makaron spaghetti,rozłożyć na talerzach,położyć na nim Wąsy Stalina i polać sosem,będzie bardziej sycące.Pozdrawiam i życzę Smacznego!!
  6. CIASTO:5 jajek,5 łyżek cukru,5 łyżek mąki pszennej,pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA:5 żółtek,3 łyżki mąki pszennej,0.5 l.mleka,1 masło,1 szklanka cukru pudru PIANA:1.5 łyżki żelatyny,5 białek,1 szklanka cukru. POLEWA:pół kostki margaryny,2 łyżki kakao,2 łyżki cukru,1 jajko CIASTO:oddzielić żółtka od białek,białka ubić,pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,nastepnie lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem.Ciasto upiec na złoty kolor.MASA:żółtka wymieszać z mąką i mlekiem,stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń.Masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z wystudzonym budyniem.Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych.Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.PIANA:w połowie szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę.Białka ubić na sztywną pianę,dodając pod koniec ubijania szklankę cukru.Następnie wlać wystudzoną żelatynę,wymieszać i od razu wyłożyć na masę.POLEWA:margarynę roztopić ,dodać kakao,cukier,ucierać łyżką,aż trochę wystygnie,potem dodać roztrzepane jajko,jeszcze ucierać,po czym wylać na pianę.
  7. 30 dag. mąki krupczatki 15 dag. cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag. wiórków kokosowych 15 dag. margaryny 2 jajka 1-2 łyżki śmietany 1 i 1/2 łyżki rumu Mąkę krupczatkę,cukier puder i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę,dodać wiórki kokosowe,wymieszać,dodać margarynę,posiekać,wbić jajka,dodać rum i śmietanę,zagnieść ciasto,rozwałkować i wycinać okrągłe ciasteczka.Układać na natłuszczonej blasze i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 170?180 stopni C przez około 15 min. anuluj
  8. 1 kostka masła 2 jajka 1/2 kg. mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 50 g. drożdży świeżych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropli olejku waniliowego Nutella,powidła śliwkowe lub jabłka pokrojone w kostkę,zasypane cynamonem i cukrem Do szklanki z ciepłym mlekiem dodać łyżeczkę cukru i drożdże,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką pszenną.Jajka ubić z cukrem pudrem,dodać do mąki z masłem,następnie wlać drożdże,dodać olejek waniliowy i cukier puder,wyrobić ciasto,aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki.Przełożyć do miski,przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.Następnie ciasto podzielić na 6 części i uformować 6 kulek.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.Każdą kulkę rozwałkować i pokroić na 8 trójkątów,na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżce Nutelli lub powideł,zwinąć od szerszego końca formując rogaliki.Ułożyć na cienko wysmarowanej blasze,piec przez około 15 minut na złoty kolor.Posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
  9. 4 pojedyncze piersi z kurczaka 15 dag. wątróbki cielęcej lub drobiowej 10 dag. chudej wieprzowiny 1 pęczek natki pietruszki pół czerstwej bułki 1 jajko tarta bułka,mąka pszenna,olej przyprawa do kurczaka Namoczyć bułkę,odcisnąć,zemleć z wątróbką i wieprzowiną,wymieszać z posiekaną natka pietruszki i jajkiem,zagęścić tarta bułką,dodać przyprawę do kurczaka.Filety umyć,osuszyć,naciąć głęboka kieszeń,oprószyć przyprawą do kurczaka,odstawić,osuszyć serwetką,napełnić farszem,zszyć,obtoczyć w mące,obrumienić na oleju,ułożyć na blasze,piec 20 minut w temperaturze 220 stopni C. RADA:jeśli po upieczeniu mięso ścisło owiniemy w folię aluminiową i pozostawimy,aby wystygło,zachowa świeżość. anuluj
  10. 2 podwójne piersi z kurczaka 4 placki tortilla 20 dag. sera mozzarella (lub innego sera żółtego) przyprawa do kurczaka lub do kebabu przecier pomidorowy lub ketchup Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić na kawałki,posypać przyprawą,usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Placki tortilla lekko podgrzać na patelni (bez tłuszczu),aby można je było zwijać lub podgrzać chwilę w mikrofali.Na każdym placku położyć usmażone piersi,posypać połową startego sera mozzarella,zwinąć,lekko spłaszczyć,ułożyć na blasze,posmarować przecierem lub ketchupem,posypać resztą tartego sera mozzarella,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu rozpuszczenia się sera.Podawać z frytkami i surówką.
  11. 8 średnich ziemniaków 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 15 dag. sera mozzarella (lub innego sera żółtego) olej,sól,pieprz,Ziarenka Smaku Ziemniaki umyć,ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie,odcedzić,ostudzić.Papryki i cebulę pokroić w kostkę,ser mozzarella zetrzeć na tarce.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,podsmażyć cebulę,gdy się lekko zrumieni dodać paprykę,smażyć,aż papryka zrobi się lekko miękka,przyprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem,ostudzić.Do wystudzonej papryki dodać 10 dag. sera mozzarella,wymieszać.Ziemniaki przekroić na pół,łyżeczką wyjąć trochę miąższu ze środka,napełnić ziemniaki farszem,posypać resztą startego sera,wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika,zapiekać,aż do rozpuszczenia się sera.Podawać z mięsem i surówką lub jako przystawkę.
  12. Witam,na forum Smaczny.pl trafiłam przypadkowo,szukałam przepisu na masę cukrową,spodobało mi się to forum i zarejestrowałam się tutaj.Dodałam już pare przepisów,ale zapomniałam się przywitać,za co przepraszam i dziś to robię,witam wszystkich,którzy lubią gotować i piec,lubią eksperymentować w kuchni.Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się w wieku 14 lat,najpierw przyglądałam się mamie podczas gotowania obiadów a potem sama zaczęłam gotować.Wiadomo,początki nie są łatwe,ale nauka czyni mistrza.Nawet zdawałam do szkoły gastronomicznej,ale ze względu na dużą ilość chętnych niestety się nie udało.Teraz gotuję mężowi i dzieciom pyszne obiadki i piekę pyszne ciasta,po których długo jeszcze się oblizują :).Postaram się w wolnych chwilach dodawać przepisy na pyszne i wypróbowane przeze mnie przepisy a Was proszę o komentarze pod moimi przepisami.Pozdrawiam!
  13. 40 dag.schabu lub polędwicy 30 dag.pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 cebule 1 łyżka musztardy mąka mielona papryka pieprz sól tłuszcz do smażenia Sos pieczeniowy ze śliwką Winiary Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć,dodać koncentrat pomidorowy,musztardę,przyprawić solą,pieprzem i papryką.Mięso pokroić na plastry,bardzo cienko rozbić.Na mięsie układać wałeczki z nadzienia.Każdy plaster zwinąć w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spiąć wykałaczką.Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Sos przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.Polonezy podawać z ziemniakami polane sosem i z surówką lub mizerią.
  14. 30 dag.szynki(pokroić w kostkę) 2 słoiczki pieczarek w zalewie(pokroić) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 5 jajek(ugotowane-pokroić w kostkę) 2 słoiki selera tartego w zalewie(odcedzić-odcisnąć) 6 ogórków konserwowych(pokroić w kostkę) 30 dag.sera żółtego(pokroić w kostkę) sól pieprz majonez Składniki wymieszać,przyprawić solą i pieprzem,dodać majonez,wymieszać.SMACZNEGO!
  15. SKŁADNIKI: 2 torebki ryżu (20dag.) 1 mały por lub 1 cebula 2 papryki (czerwona i żółta) 1 groszek konserwowy 10 dag.płatków kukurydzianych Corn Flakes 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jajko sól,pieprz,Ziarenka Smaku Winiary,przyprawa do kurczaka natka pietruszki do przybrania SURÓWKA:kapusta pekińska (poszatkować),marchewka (zetrzeć na tarce o grubych oczkach),majonez,sól,pieprz Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem Ziarenek Smaku.Pora pokroić w cienkie półplasterki, z papryki usunąć nasiona,pokroić w kostkę,groszek konserwowy odcedzić.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić paprykę i pora,podsmażyć,dodać ryż i groszek,chwilę podsmażać,doprawic przyprawami,dokładnie wymieszać.Płatki kukurydziane rozkruszyć.Piersi z kurczaka umyć,wysuszyć,rozkroić na kotlety,(można lekko rozbić),posypać przyprawą do kurczaka,solą i pieprzem,odstawić na 15 minut.Następnie piersi obtoczyć w jajku i płatkach kukurydzianych,smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.Składniki surówki wymieszać.Na talerzu ułożyć porcję risotto,usmażoną pierś i surówkę,przybrać natką pietruszki.SMACZNEGO!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.