Skocz do zawartości

anka17

Smakowicze
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana anka17 w dniu 27 Kwietnia 2014

Użytkownicy przyznają anka17 punkty reputacji!

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    5902407

Osiągnięcia anka17

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. anka17

    Kalafiorowa Z Szynką

    Składniki: 1 kalafior 4-6 plastrów szynki konserwowej 5 jajek 6-7 ogórków konserwowych małych (zależy od wielkości) sól pieprz majonez Kalafiora ugotować na pół miękko później pokroić na grube kawałki szynkę pokroić jajka i ogórki posiekać. Wszystko razem wymieszać i doprawić majonezem solą i pieprzem do smaku. Smacznego:) Ogólnie wszystko zależy od wielkości kalafiora i tego co kto lubi bo ja np lubię dużo ogórka w sałatce wiec każdy musi sam dobrać proporcje:)
  2. jest to przepis na 2 porcje. 20 dag ziemniaków 10 dag kiełbasek lub parówek 10 dag kiełbasy czosnkowej 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 2 niepełne szklanki rosołu warzywnego 15 dag kiszonej kapusty 1 łyżka mąki 1 dymka pieprz sól obrane ziemniaki podzielic na cwiartki i ugotowac ok 15 min. oba gatunki kiełbasy pokroic w plastry a cebule w kostke. w garnku rozgrzac olej i lekko zeszkic cebule dodać kiełbase podsmażyć. zalać koncentratem pomidorowym i rosołem doprowadzić do wrzenia. włożyć do garnka rozdrobnioną kiszoną kapuste i gotowac na małym ogniu ok 5 min. zagęścić mąką rozprowadzoną odrobiną zimnej wody i jeszcze gulasz gotowac z 3- 5 min. Dymkę oczyścic i pokroic w cienkie krążki gulasz doprawic na pikantnie solą pieprzem i papryką włozyć ziemniaki i podgrzac. Smacznego:)
  3. składniki: -- 60 dag kukurydzy z puszki -- 30 dag wędzonego baczku --3 cebule -- 2 łyżki mąki --1/2 szklanki mleka --żółty ser --musztarda --mielona papryka -- sól, pieprz -- 5 łyżek oleju Z boczku zdjąć skórę i pokroić go w dość grubą kostkę i przetopić na patelni. Kukurydze odsączyć z zalewy a cebule pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziarna kukurydzy kawałki boczku i cebule do wyczerpania składników. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zrumienić na złoto mąkę następnie zalać to mlekiem i podgrzewać aż sos zrobi się gesty następnie przyprawić go do smaku solą pieprzem i papryką oraz 1/2 łyżki musztardy. Zapiekanke polać sosem. Posypać startym serem wedle upodobania i zapiekać ok 20 min w 200 st. C Smacznego:) Przepis posiadam z " Pani domu"------ do zapiekanki mozna dodać usmażony i pokrojony w kosteczke filet z piersi kurczaka.
  4. mam nadzieje że uda sie Tobie ten plan:) tzn. że będzie smakowało Ci to tiramisu:)
  5. to tiramisu jest naprawdę bardzo smaczne i "musisz" go wybrubować życzę smacznego:)
  6. ten przepis posiadam z gazety " sól i pieprz" Składniki: 500g truskawek 2 łyżeczki soku z cytryny 20 ml likieru pomarńczowego 200g podłużnych biszkopcików 250g chudego twarozku 50 dag cukru 4 łyżeczki zelatyny 200 ml śmietany 15% Sposób przgotowania: 1.Truskawki oczyścić 150 g owoców rozgnieść z sokiem z cytryny i likierem. W musie kolejno zanurzyć biszkopty i ułożyć je obok siebie w naczyniu do zapiekania. 2.Resztę truskawek pokroić w ćwiartki. Serek zmiksować z cukrem. żelatynę rozpuścić w małej ilosci wody. wymieszać ja z 2 łyżkami sera a następnie z resztą sera i dokładnie wymieszać. Kiedy ser zacznie zastygać, ubić śmietanę i dodać do sera, ostrożnie wymieszać. Cienką warstwą kremu serowego posmarować biszkopty, rozłożyć na nim pokrojone truskawki. Owoce posmarować resztą kremu. Deser odstawić do lodówki na ok 4 godz. Przed podaniem można udekorowć truskawkami, pokruszonymi biszkoptami itp. SMACZNEGO!!!
  7. Ten przepis posiadam z "pocztówek" majej mamy.......te brzoskwinie są naprawdę pyszne!!! Składniki: -10 duzych brzoskwiń z puszki lub 5 całych (świerzych) -1 cytryna -2 łyżki cukru -4 łyzeczki żelatyny -2,5 szklanki wody Nadzienie: -0,5 opakowania serka homogenizowanego -3 dag rodzynków -5 dag orzechów włoskich laskowych i migdałów -1 łyzeczka cukru pudru -0,5 torebki cukru waniliowego DO DEKORACJI: bita śmietana Sposób wykonania żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody resztę wody zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia ( nie gotować) i odstawić do wystygnięcia. Nadzienie: drobno posiekane orzechy i rodzynki wymieszać z serkiem cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Świerze brzoskwinie obrać (jeżeli są twarde obgotować), przekroić na pół i wyjąć pestki następnie w 5 połówek brzoskwiń nałozyć nadzienie i złączyć z pozostałymi. Włożyć do niedużych miseczek lub pucharków i zalac tężejącą galaretką gdy galaretka zastygnie można wyjąć brzoskwinie na tależyki (jest to trudne i często brzoskwinie się rozwalają dlatego ja pozostawiam je w pucharkach) i udekorować bitą śmietana. SMACZNEGO!!!!
  8. Tez ciekawy przepis.....wypróbuję go w najbliższym czasie.....napisz jak smakowały Twojej rodzinie i oczywiście Tobie:)
  9. Cieszę się że spodobał ci się ten przepis:) Powinno wyjść ok.4-5 kotletów, oczywiście zależy to od "uformowania" tych kotletów. Napisz jak smakowały:) życzę smacznego
  10. Bardzo się cieszę że smakowała Tobie i rodzinie:)
  11. Składniki: 10 dag żółtego sera 10 dag bryndzy 1 cebula 3/4 szklanki tartej bułki 1 duże jajko 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz suszone zioła (tymianek, koperek) olej do smazenia Przygotowanie: Bryndzę rozgnieść widelcem dodać jajko i wymieszać. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do sera razem ze śmietaną i pokruszonymi ziołami następnie wsypać pół szklanki bułki tartej i wymieszać na końcu dodać starty żółty ser połączyć wszystkie składniki przyprawić i uformować płaskie okrągłe kotlety obtoczyć w reszcie bułki tartej, usmażyć na oleju. Życzę smacznego
  12. Zapomniałam napisać że mięso należy przyprawić najlepiej przyprawą do kurczaka ale może być też vegeta. Oczywiście zamiast sałaty rzymskiej można dać inną. Życzę smacznego
  13. SKŁADNIKI: -2 filety z kurczaka -1-2 łyżeczki oleju -puszka moreli -peczek dymki -20dag pieczarek -2 małe sałaty rzymskie -peczek rzodkiewki -po 15 dag jogurtu i smietany 18% -1Lyżka soku z cytryny -sól pieprz cukier PRZYGOTOWANIE: 1Mięso pokroić w paski i smażyć 4 min. na oleju. Osączyć morele , razem z dymka pokroić w talarki. Sałatę porwac na mniejsze kawałki, pieczarki i rzodkiewkę pokroić w plasterki.Wymieszać wszystkie składniki 2Jogurt wymieszac ze śmietaną, 3 łyżkami zalewy z moreli sokiem z cytryny odrobiną soli pieprzu i cukru. Sosem zalać sałatę i wymieszać PS.Pieczarki można wcześnie udusić i usmażyć. Osobiście wolę surowe. SMACZNEGO:)
  14. SKŁADNIKI: -60dag filetów z kurczaka -1/2 pęczka posiekanego szczypiorku -3 ząbki czosnku -25dag majonezu -30 dag jogurtu -3 tosty -masło -5 łyzek parmezanu -sałata najlepiej pekińska -2 opakowania placków tortilla -3 łyzki oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1) Pokroić mięso na nieduże kwadraty(przyprawić) i usmażyć na oleju. Tosty pokroić w kostkę i zarumienić na maśle. Pokroić sałatę i wymieszać z grzankami , parmezanem i mięsem. Podgrzać tortillę 2) Majonez wymieszać z jogurtem, czosnkiem i szczypiorkiem można do smaku posolic i popieprzyć. gotowy sos dodać do sałaty i wymieszać. Nałożyć na tortillę i zrolować. SMACZNEGO :D
  15. Składniki: 9 płatów ciasta lasagne, 40dag mielonego mięsa, 2 marchewki, 1 cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 pomidory, sól, pieprz, olej, 2 łyżki mąki, 1/4 l mleka, po 10 dag masła i żółtego sera, czosnek, 1.Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso, podrumienić, wymieszać z koncentratem, przyprawić ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 2.Masło rozgrzać w rondelku, wsypać mąkę, przesmażyć, NIE doprowadzając do zarumienienia, dodać mleko, podgrzać, ciągle mieszając, przyprawidz do smaku. 3. Podgotować płaty lasagne, osączyć,żaroodporne naczenie nasmarować olejem,położyć warstwę ciasta, farsz,sos beszamelowyi plastry pomidorów, przyprawić. 4.W ten sposób ułożyć warstwami pozostałe składniki, wierzch polać sosem, ułożyć plastry pomidorów,posypać startym serem, zapiekać ok.20 min.w 180st.C SMACZNEGO! :wink:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.