Skocz do zawartości

panrafal

Smakowicze
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia panrafal

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Po raz pierwszy w zyciu postanowilem zrobic tradycyjne risotto, czyli ryz gotowany w bulionie, na patelni zamiast w wodzie i w garnku. W przepisie bylo podane aby odmierzyc 300g ryzu i zalac szklanka bulionu, potem gotowac 15 min. Ryz odmierzylem na oko, tzn wsypalem mniej wiecej 350ml, zakladajac (mam nadzieje, ze slusznie), iz ryz ma mniejsza gestosc niz woda. Nastepnie zalalem szklanka bulionu i zaczalem gotowac na patelni. Po 3 minutach bulion zniknal, musialem dolac kolejna szklanke, bo ryz zaczal sie przypalac. Chwile pozniej potrzebna byla kolejna szklanka, potem jeszcze jedna, w koncu zabraklo mi bulionu, wiec zaczalem dolewac wody. Po ok 25 minutach mialem juz dosc tego gotowania i wylaczylem NADAL twardawy ryz. Czy ktos jest w stanie mi powiedziec co poszlo nie tak? Albo podac jakis rozsadny przepis na risotto bo wydaje mi sie, ze proporcja szklanka bulionu/ 300g ryzu to cos w stylu lyzka wody / 1ziemniaka, po prostu absurd.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.