60 dag piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
mąka
oliwa
2 cebule
1 szklanka esencjonalnego rosołu
6 pieczarek
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, opruszamy przez sito mąką wymieszaną z przyprawami, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rozkrojone ząbki czosnku, gdy zbrunatnieją, odkładamy je, a na tłuszcz kładziemy mięso, cały czas mieszając, rumienimy ze wszystkich stron. Kawałeczki kurczaka przekładamy do rondla z grubym dnem, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy, uważając, by się nie zarumieniły, pokrojone w piórka cebule i rozdrobnione pieczarki. Całość przekładamy na mięso, na patelnię z pozostałym ze smażenia tłuszczem, wlewamy rosół i sały czas mieszając zagotowujemy. Zalewamy składniki gulaszu, stawiamy rondel na średnim ogniu, dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku.
[LINK NIEAKTUALNY]