CISTO I
3SZKL MĄKI
1SZKL CUKRU
1MARGARYNA
ZAGNIEŚĆ CIASTO I SCHŁODZIĆ (JAK SIĘ NIE BĘDZIE CHCIAŁO ZAGNIEŚĆ DODAĆ ŁYŻKĘ ŚMIETANY)
CIATO II
1SZKL ŚMIETANY
1/2SZKL CUKRU
3JAJKA CAŁE
1 ŁYŻECZKA SODY
ŁYŻECZKĘ SODY ROZPUŚCIŚ W 1 ŁYŻECZCE CIEPŁEJ WODY. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO, DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA. UBIJAJĄC DALEJ DODAĆ ŚMIETANĘ, KAKAO I SODĘ.DO CIASTA KAKAOWEGO ZETRZEĆ NA TARTCE SCHŁODZONE CIASTO I WYMIESZAĆ I UPIEC 2 PLACKI.
KREM
1/2L MLEKA
3ŁYŻKI CUKRU
4ŻÓŁTKA
3ŁYŻKI MĄKI
WYMIESZAĆ CUKIER, ZÓŁTKA I MĄKĘ Z 1SZKL MLEKA. RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAC . UGOTOWAĆ BUDYŃ . OSTUDZIĆ
BUDYŃ UTRZEĆ Z 1 MASŁEM. ROZPUŚCIĆ 2 CZERWONE GALARETKI.
POTRZEBA BĘDZIE JESZCZE PACZKA BISZKOPTÓW OKRĄGŁYCH.
NA PIERWSZY PLACEK WYŁOŻYĆ MASĘ, UŁOŻYĆ BISZKOPTY I ZALAĆ TĘŻEJĄCĄ GALARETKA, POŁOŻYĆ DRUGI PLACEK. NA WIERZ POLAĆ POLEWĄ