20dkg chleba                                                                                        1szkl mleka                                                                                          5 jajek                                                                                                 20dkg selera                                                                                         2 duże cebule                                                                                       5 łyżek startego żółtego sera                                                                  4 łyżki płatków owsianych                                                                      4 łyżki tartej bułki                                                                                 sól pieprz majeranek i bazylia
                                                                Seler obrać ,pokroić w plastry udusić w małej ilości mody.Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć.seler rozgnieść widelcem, wymieszać z chlebem,płatkami owsianymi,serem,jajami,pokrojoną cebulą ,tłuszczem (3/4 kostki masła)i przyprawami. Wysmarowaną tłuszczem długą formę roladową wysypać bułką tartą,napełnić masą.Piec 1 godzinę w temperaturze250*. Po upieczeniu wystudzić wyjąć z blaszki i pokroić w plastry.   
                                                                                                                                                                                                        Sos 
                                                                                                     kostka bulionowa                                                                                  1/2 łyżki mąki pszennej                                                                         mały koncentrat pomidorowy                                                                 1 cebula                                                                                               3 ogórki(korniszony)                                                                             4-5 łyżek octu lub cytryny                                                                      zielona pietruszka                                                                                 sól pieprz i estragon
 
W rondelku rozpuścić ok 2 łyżeczek tłuszczu, dodać mąkę koncentrat i dokładnie wymieszac.Dodać zimny rosół i mieszając doprowadzić do wrzenia.Posiekaną drobno cebulę ugotować w małej ilości wody(1/2 szkl) z octem ,wlać do sosu i zagotowac. Ogórki pokrajać w kostkę, i wraz z estragonem i zieleniną i odrobiną świerzego masła dodać do sosu, doprawić.
Pieczeń podawać z sosem ,sórówkami ziemniakami kaszą makaronem.
życzę smacznego!!!!!!!! :lol: