20dkg chleba 1szkl mleka 5 jajek 20dkg selera 2 duże cebule 5 łyżek startego żółtego sera 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki tartej bułki sól pieprz majeranek i bazylia
Seler obrać ,pokroić w plastry udusić w małej ilości mody.Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć.seler rozgnieść widelcem, wymieszać z chlebem,płatkami owsianymi,serem,jajami,pokrojoną cebulą ,tłuszczem (3/4 kostki masła)i przyprawami. Wysmarowaną tłuszczem długą formę roladową wysypać bułką tartą,napełnić masą.Piec 1 godzinę w temperaturze250*. Po upieczeniu wystudzić wyjąć z blaszki i pokroić w plastry.
Sos
kostka bulionowa 1/2 łyżki mąki pszennej mały koncentrat pomidorowy 1 cebula 3 ogórki(korniszony) 4-5 łyżek octu lub cytryny zielona pietruszka sól pieprz i estragon
W rondelku rozpuścić ok 2 łyżeczek tłuszczu, dodać mąkę koncentrat i dokładnie wymieszac.Dodać zimny rosół i mieszając doprowadzić do wrzenia.Posiekaną drobno cebulę ugotować w małej ilości wody(1/2 szkl) z octem ,wlać do sosu i zagotowac. Ogórki pokrajać w kostkę, i wraz z estragonem i zieleniną i odrobiną świerzego masła dodać do sosu, doprawić.
Pieczeń podawać z sosem ,sórówkami ziemniakami kaszą makaronem.
życzę smacznego!!!!!!!! :lol: