Skocz do zawartości

anika

Smakowicze
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia anika

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. anika

    Sałatka Z Serkiem Feta

    0,5 serka feta 2 pomidory 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 0,5 puszki groszku 3 kiszone ogórki 0,5 stronka papryki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta cukru,sól,pieprz pomidory sparzyć i zdjąc skórkę,pokroić w półplasterki.Jabłko obrać pokroić w kostkę ogórki wkostkę,a paprykę w cieńkie paseczki.składniki wymieszać doprawić do smaku, majonez i jogurt wymieszać razem i polać sosem sałatkę.Schłodzić w lodówce. życzę smacznego
  2. anika

    Bogracz

    Oczywiście można zmniejszyć ilość smalcu będzie napewno mniej tłusty, a na smaku niestraci.
  3. Cieszę się że zapiekanka smakowała :)
  4. anika

    Biszkopt

    Nie nie ma tu pomyłki ,sprawdziłam i skonsultowałam go, ten przepis mam od cioci i już bardzo długo go robie i jeszcze nigdy mnie nie zawiodł. Naprawde,ostatnio wzieła go odemnie bratowa i też jest bardzo zadowolona.
  5. anika

    Bogracz

    2 kg mięsa 0,5 kg cebuli 1 kostka smalcu ok 0,5 kg ziemniaków 1 przecier pomidorowy 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyzeczki kminku sół, pieprz ,słodka i ostra papryka mieso pokroić w niedużą kostkę.Cebulę usmażyć na kostce smalcu na szklisto,po chwili dodać mięso i razem dusić godzinę (uwazając by się nie przypaliło).Mięso posolić,przelać do większego garnka i zalać wodą ,dodać kminek i gotować aż mięso będzie miękkie.Ziemniaki pokroić w małą kostkę ,ugotować,wlać do zupy wraz z wodą.na koniec zrobic lany makaron z: jajka wody mąki szczypty soli,składniki zagnieść. makaron potrzec na tarce i sypać powoli do gotującej się zupy. Następnie dodać przecier ,posiekany czosnek i doprawić solą pieprzem i paprykami. danie jest super polecam. Smacznego
  6. anika

    Biszkopt

    4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia można dodać cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego żółtka utrzeć z cukrem,następnie powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem ,na koniec dać ubite białka delikatnie wymieszać.Wyłożyć na blaszkę.Piec 20 minut. biszkopt wychodzi wysoki więc nadaje się do ciast które robi się z różnymi kremami itp. Biszkopt można zrobić z połowy porcji wychodzi wtedy cieńszy.
  7. Bardzo mi jest miło że mój przepis na zapiekankę się spodobał, moi chłopcy dodatkowo polewają ją ketchupem i tak zajadają .Polecam
  8. ziemniaki kalafior lub brokuł cebula szynka lub kiełbasa żólty ser vegeta sól pieprz ilość składnikow według gustu ziemniaki i pokroic w plasterki różyczki kalafiora pokroić na mniejsze cześci, cebulkę podsmażyć a ser zetrzeć na tarce.Składniki ułożyć warstwami w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, (ziemniaki, wędlina,kalafior a na wierzch dać podsmażoną cebulkę,na tym ułożyć plasterki masła pdoprawić)zapiekać ok 40 min. w piekarniku. na koniec posypać zapiekankę serem i zapiec do roztopienia sera. Moja rodzinka przepada za tą zapiekanką więc podgotowuje ziemniaki i kalafior ponieważ jest szybciej i robię ją na blaszce z piekarnika Smacznego
  9. anika

    Sernik

    ciasto 2 jajka (1 całe i 1 żółtko) 30dkg mąki 1 łyżka kakao 15dkg cukru 1 cukier waniliowy 15dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ze składników zagnieść ciasto ,i wyłożyć nim formę. masa 1 kg trzykrotnie mielonego sera 6 jajek (2 całe 4 żółtka) 1i1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szkl oleju (lub 1/2 wdłg wznania) 3 szkl mleka 2 budynie bez cukru Z mleka odlać 1/2 szkl mleka w tym wymieszać budynie. Wszystkie składniki wymieszać rózgą w wysokim naczyniu, na jednolitą mase . Ser wylać na ciasto, piec w 150*c 1i1/2 godziny, po upływie tego czasu wyłaczyć piec i pozostawić go lekko otwarty, do przestygnięcia ciasta. ten sernik zawsze się udaje. :lol:
  10. 15dkg krówek, 25dkg tłuszczu, 25dkg cukru, 4 jajka, szczypta soli , szklanka ajerkoniaku, 25dkg mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia . Cukierki pokroić na niewielkie kawałki, tłuszcz utrzeć z cukrem i szczyptą soli, ucierając dodawać pojedyńczo jajka. Wlać ajerkoniak, ucierając dalej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec wsypać cukierki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominem, piec godzinę w 175*c. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. babka jest naprawdę smaczna. :lol:
  11. anika

    Pizza Na Bułce

    20dkg szynki, 20dkg szynki surowej, 20dkg salami, 20dkg potartego sera, 200 ml śmietany kremówki, 10 bułek. Salami i szynki pokroić w kostkę, śmietanę ubić. Wszystkie składniki wymieszać ,doprawić pieprzem. Masę ułożyć na bułkach pokrojonych na kromki lub na połówkę. Całość zapiec w piekarniku. Można udekorować pomidorem i polać ketchupem. smacznego!!!!!! :lol:
  12. 20dkg chleba 1szkl mleka 5 jajek 20dkg selera 2 duże cebule 5 łyżek startego żółtego sera 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki tartej bułki sól pieprz majeranek i bazylia Seler obrać ,pokroić w plastry udusić w małej ilości mody.Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć.seler rozgnieść widelcem, wymieszać z chlebem,płatkami owsianymi,serem,jajami,pokrojoną cebulą ,tłuszczem (3/4 kostki masła)i przyprawami. Wysmarowaną tłuszczem długą formę roladową wysypać bułką tartą,napełnić masą.Piec 1 godzinę w temperaturze250*. Po upieczeniu wystudzić wyjąć z blaszki i pokroić w plastry. Sos kostka bulionowa 1/2 łyżki mąki pszennej mały koncentrat pomidorowy 1 cebula 3 ogórki(korniszony) 4-5 łyżek octu lub cytryny zielona pietruszka sól pieprz i estragon W rondelku rozpuścić ok 2 łyżeczek tłuszczu, dodać mąkę koncentrat i dokładnie wymieszac.Dodać zimny rosół i mieszając doprowadzić do wrzenia.Posiekaną drobno cebulę ugotować w małej ilości wody(1/2 szkl) z octem ,wlać do sosu i zagotowac. Ogórki pokrajać w kostkę, i wraz z estragonem i zieleniną i odrobiną świerzego masła dodać do sosu, doprawić. Pieczeń podawać z sosem ,sórówkami ziemniakami kaszą makaronem. życzę smacznego!!!!!!!! :lol:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.