Skocz do zawartości

ciasteczkazdusza

Smakowicze
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Warszawa
  • Zainteresowania
    Pieczenie i dekorowanie ciasteczek i pierniczków

Osiągnięcia ciasteczkazdusza

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Składniki na ciasto: - 250 ml miękkiego masła - 1 szklanka cukru - 1 jajko - 2 łyżeczki do herbaty aromatu kokosowego - 2 ? szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli Składniki na dekoracje: - Różne kolory lukru plastycznego i lukru w tubach - Szablony dekoratorskie do ciastek - cukiernicze perełki i posypki - perłowe barwniki spożywcze w pyłku Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W misce ubić miękkie masło wraz z cukrem. Wbić jajko i dodać aromat. W oddzielnym pojemniku wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawać do ubitego masła z cukrem porcjami cały czas ubijając. Nie chłodzić ciasta. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrawać serca. Piec na środkowej półce 10 - 15 minut lub do momentu aż ciastka zaczną delikatnie brązowieć. Dokładnie ostudzić zanim rozpoczniemy dekorowanie. Udekorować w ulubione wzory używając szablonów oraz różnych kolorów lukru (wałkujemy lukier plastyczny, na który kładziemy szablon, zaś następnie na szablonie rozprowadzamy lukier w tubie i ew. spożywcze barwniki w pyłku). Można także przyozdobić ciastka cukierniczymi perełkami lub posypkami.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.