Składniki na ciasto:
- 250 ml miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki do herbaty aromatu kokosowego
- 2 ? szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na dekoracje:
- Różne kolory lukru plastycznego i lukru w tubach
- Szablony dekoratorskie do ciastek
- cukiernicze perełki i posypki
- perłowe barwniki spożywcze w pyłku
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W misce ubić miękkie masło wraz z cukrem.
Wbić jajko i dodać aromat. W oddzielnym pojemniku wymieszać mąkę, proszek do
pieczenia i sól. Dodawać do ubitego masła z cukrem porcjami cały czas
ubijając. Nie chłodzić ciasta. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i
wykrawać serca. Piec na środkowej półce 10 - 15 minut lub do momentu aż
ciastka zaczną delikatnie brązowieć. Dokładnie ostudzić zanim rozpoczniemy
dekorowanie. Udekorować w ulubione wzory używając szablonów oraz różnych kolorów lukru (wałkujemy lukier plastyczny, na który kładziemy szablon, zaś następnie na szablonie rozprowadzamy lukier w tubie i ew. spożywcze barwniki w pyłku). Można także przyozdobić ciastka cukierniczymi perełkami lub posypkami.