Skocz do zawartości

don_balon

Smakowicze
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O don_balon

  • Urodziny 11.07.1986

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna

Kontakt

  • Skype
    don_balon

Osiągnięcia don_balon

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Składniki: * tacka filetów śledziowych "matias" w oleju (250g śledzia) * puszka czerwonej fasoli * 2 średnie główki czerwonej cebuli * mały słoiczek kaparów (a nawet pół - jak kto lubi, może nawet nie być ich w ogóle ;-)) * niewielkie jabłko - koniecznie twarde i niezbyt kwaśne, wręcz słodsze będą lepsze * majonez, musztarda * przyprawy - sól, pieprz. Przygotowanie: Filety pokroić w poprzek w paski (nie jakieś mikro-cienkie, takie pół centymetra), cebulę w piórka, jabłko w kostkę, fasolę przepłukać, podobnie kapary i wszystko wpakować do miski. Sos uczynić poprzez zmieszanie majonezu z musztardą - stosunek ilościowy dowolny, ja biorę 2 łyżki stołowe majonezu Kieleckiego i jedną musztardy Kamis ("Ognista"). Sos wpakować w składniki wcześniej wrzucone do miski i wymieszać. Doprawić do smaku i sałatka gotowa. Co ważne - sałatka musi postać przynajmniej kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc), żeby cebula nie była taka "ostra". Smacznego! Zdjęć niestety nie posiadam, jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić przed zjedzeniem tej sałatki - moja ulubiona. ;-)
  2. Przepis Domci bardzo dobry, w dodatku tak prosty, że nikt nie powinien mieć z nim problemów. Ja w gofrownicy Eldom WA1S musiałem piec je nieco dłużej niż podane w przepisie, wtedy faktycznie nie były gumowe, tylko chrupiące.
  3. Pierwsza próba - przepis Uretana. Gofry faktycznie smakują jak biszkopt, co nie zmienia faktu, że zniknęły po chwili od upieczenia. Wszystkie. :) Następnym razem przetestuję rady Domci. A co do smarowania i ogólnie smażenia, to nie polecam oleju słonecznikowego z czysto zdrowotnego punktu widzenia. Do podgrzewania tylko rzepakowy! Słonecznik do sałatek itp.
  4. Dobrze jest zamiast jogurtu naturalnego dać jogurt grecki - jest nieco gęstszy, bardziej kremowy, lepiej też komponuje się smakowo niż naturalny. ;) To mój ulubiony sos, czasem dodaję jeszcze nieco startego na małych oczkach ogórka, albo przyprawy tzatziki.
  5. Ja natomiast do odlaniu gorącej wody "podrzucam" jajka w garnku, żeby się lekko potłukły i wtedy zalewam zimną wodą. Skorupka schodzi w mgnieniu oka, z każdego jajka. Spróbuję też waszych sposobów, bo tak jak ten pan na filmie niestety nie potrafię. ;)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.