Po zebraniu owoców dojrzałych/wrzesień-pażdziernik/pigwowca,umyć,pokroić w plastry lub na ćwiartki.Na 1kg owoców włożonych do dużego słoja wsypać 1kg cukru,zamknąc gazą.Po 7-10 dniach,zlać syrop/ wydajność 1-1,25l zależności od dojrzałości owoców/a następnie zalać 1l spirytusu 96%/chcąc otrzymać słabszą nalewkę dodać 70% spirytus/pozostawić w sloju przez 3miesiące. Nalewka, czym dłużej stoi,ma piękniejszy kolor i aromat./od janożółtego do bursztynowego/
Pozostałe owoce zalać 1l wódki białej,otrzymamy po 6 miesiącach nalewkę półwytrawną i słabszą/ok35-38%/
W zależności od upodobań można mieszać wódkę z uprzednio uzyskanym likierem.Można też po uprzednim dosłodzeniu zalać owoce po raz drugi wódką lub słabszym spirytusem