Skocz do zawartości

Vicmac

Smakowicze
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Vicmac

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Vicmac

    Porterówka 2

    Kilka słów na temat cukru "waniliowego" : Właściwie jest to cukier wanilinowy czyli zawierający wanilinę. Z wanilią ma tyle wspólnego co kwasek cytrynowy z cytryną. Wanilina co prawda występuje w laskach wanilii ale jedynie jako jeden ze składników aromatycznych. Oczywiście w przemyśle spożywczym jest szeroko stosowana. W 2006 roku w Japonii opracowano metodę taniego pozyskiwania tego związku chemicznego z krowiego kału, tak że do końca nigdy nie wiemy co nam tak ładnie pachnie. Używanie cukru waniliowego do produkcji porterówki uważam za profanację tego szlachetnego trunku. Podobnie z resztą jak cukru. W mojej rodzinie porterówkę robi się od pokoleń. Jest wiele przepisów, mocniejsza, słabsza, słodka i bardziej wytrawna, jednak zawsze robiona jest na miodzie i laskach wanilii.
  2. Vicmac

    Porterówka

    No to ja może zaproponuję inną wersję: Składniki: 1L łąckiej śliwowicy (może być bimberek, byle dobry i mocny :wink: ) 0,5L piwa porter. 3 łyżki miodu 1 laska wanilii ( cukier wanilinowy, błędnie nazywany "waniliowym", w porterówce, to profanacja) Sposób przyrządzenia: Piwo, miód i wanilię podgrzewamy przez ok 10 minut, pilnując by się nie zagotowało ( nie wolno przekroczyć temperatury 75 stopni). Następnie przelewamy do naczynia z szczelnym zamknięciem (np duży słój typu twist). Do jeszcze gorącego wlewamy alkohol i natychmiast zamykamy. Po ostygnięciu odstawiamy do lodówki na trzy dni. Po tym czasie rozlewamy do butelek. Dobrze jest przefiltrować porterówkę przez filtr, taki od zaparzacza do kawy, by nam w kieliszkach nie pływały resztki wanilii. Do spożycia nadaje się od razu po przelaniu, jednak jeżeli dać jej podojrzewać przez ok 10 dni, odwdzięczy się znacznie lepszym smakiem.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.