Skocz do zawartości

siula

Smakowicze
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia siula

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. siula

    Czereśniowa Pokusa

    CIASTO: 6 jajek 20 dag cukru łyżeczka startej skórki cytrynoej 15 dag mąki tortowej 15 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg wydrykowanych czereśni KRUSZONKA: 20 dag mąki tortowej lub krupczatki 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru łyżeczka cynamonu Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Dodawać po jednym żółtku.Na puszystą masę dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową.Wszystko delikatnie,ale dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy o wymiarach 25x36cm.Równomiernie rozłożyć na cieście czereśnie.Na kruszonkę wymiszać mąkę,masło,cukier i cynamon,a następnie palcami rozkruszyć ją na całej powierzchni ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.Pychotki:-)
  2. siula

    Czekoladowa Delicja

    Ja właśnie używam tego z bakomy lub z dr. Oetkera o smaku mrożonej kawy o pojemności 150 g. Niestety jogurt czekoladowy jest trudno dostępny. Pozdrawiam :-)
  3. siula

    Czekoladowa Delicja

    BISZKOPT: 6 jajek 18 dag cukru cukier waniliowy 15 dag mąki tortowej 3 dag mąki ziemnizanej MASA: kubeczek jogurtu czekoladowego(może być również kawowy) łyżka kakao 6 łyżeczek żelatyny 3 nektarynki 25 dag serka waniliowego lub naturalnego 0,5 l śmietany kremówki 2 śmietan fixy 5 dag gorzkiej czekolady WYKONANIE: Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe.Przelać do formy o wymiarach36x25cm i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.Na masę utrzeć ze sobą ser,jogurt i kakao.Żelatynę rozpuścić w filiżance gorącej wody i małymi porcjami dodawać do masy jogurtowo-serowej.Dwie nektarynki drobno pokroić i wymieszać z masą.Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixami i również wymieszać z masą.Następnie wylewamy ją na biszkopt.Nktarynkę kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto w esy floresy.SMACZNEGO!!!
  4. siula

    Tarta Z Borówkami

    SKŁADNIKI: 20 dag margaryny 2 szklanki krupczatki 0,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 500 g amerykańskich borówek WYKONANIE: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Większą wykładamy na spód przygotowanej formy do tart. Wysypujemy umyte i odsączone borówki. Przykrywamy rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Najlepiej smakuje z porcją bitej śmietany. Pychotki :-)
  5. CIASTO: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 7 łyżek oliwy lub dobrego oleju łyżeczka proszku do pieczenia PTASIE MLECZKO: 0,5 l kremówki 2 śmietan fixy 2 galaretki malinowe PONCZ: sok z jednej cytryny 2łyżki cukru Jajka ubić z cukrem.Pod koniec ubijania wlać olej.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześnie tortownicy o średnicy 24 cm.Piec 40 minut w temperaturze 180 C.Ostudzone ciasto podzielić na dwa krążki.Galaretki rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody,wystudzić.Śmietanę ubić ze śmietan fixami.Gęstniejącą galaretkę delikatnie wymieszać ze śmietaną(do masy można dodać maliny będzie smaczniejsze).Pół szklanki wody wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.Ciasto nasączyć ponczem,przełożyć ptasim mleczkiem,wstawić na godzinę do lodówki i gotowe.Życzę Smacznego!!! :-)
  6. siula

    Szarpaniec

    CIASTO: 4 jajka 4 łyżki oleju szklanka cukru pudru szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka, cukier i olej ubijamy mikserem do czasu kiedy składniki się połączą.Następnie nie przerywając ubijania dodawać porcjami przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia i ubijać do momentu gdy ciasto stanie się jednolite i pulchne.Wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm.Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia. MASA: 0,5 l śmietany kremówki 2 śmietan fixy 30 dag truskawek 6 łyżeczek żelatyny galaretka truskawkowa Połowę wystudzonego ciasta rwiemy na małe kawałki i wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm,tak aby przykryć dno(z pozostałą część ciasta możemy po prostu zjeść:-).Śmietanę ubijamy ze śmietan fixami.Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w filiżance gorącej wody.Masę wylewamy na porwany biszkopt i wstawiamy do lodówki,żeby wszystko stężało.Następnie na stężałej masie układamy truskawki-mogą być w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki.Truskawki zalewamy tężejącą galaretką.Ponownie wkładamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.Smacznego!!! :-)
  7. CIASTO: 6 jajek 18 dag cukru mały cukier waniliowy 8 dag mąki tortowej 3 dag mąki ziemniaczanej 10 dag mielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA: 250g jogurtu truskawkowego 250g serka waniliowego lub naturalnego 25 dag truskawek 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żeltyny 0,5 l śmietany kremówki 2 śmietan fixy 5 dag orzeszków pistacjowych WYKONANIE: Z podanych składników sporządzić ciasto biszkoptowe,piec w formie o wymiarach 25x36cm w teperaturze 180 stopni przez 25 minut.Pozostawić do ostudzenia.Z truskawek odłożyć 10 najładniejszych.Resztę pokroić na mniejsze kawałki,posypać cukrem i pozostawić do puszczenia soku.Jogurt z serkiem utrzeć na gładką masę,dodać truskawki wraz z sokiem.Wymieszać.Do masy truskawkowej dodawać partiami rozpuszczoną w filiżance gorącej wody żelatynę.Masę pozostawić do częściowego zgęstnienia.Śmietanę ubić ze śmietan fixami i dodać do masy truskawkowej(ja to robię robotem ustawionym na średnich obrotach dodając śmietanę partiami do masy truskawkowej).Gotową masę rozłożyć na biszkopcie.Odłożone truskawki przekroić na pół i ułożyć na masie.Orzeszki pistacjowe drobno posiekać i posypać wierzch ciasta.Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki i gotowe.Życzę smacznego!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.