CIASTO:
6 jajek
20 dag cukru
łyżeczka startej skórki cytrynoej
15 dag mąki tortowej
15 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg wydrykowanych czereśni
KRUSZONKA:
20 dag mąki tortowej lub krupczatki
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
łyżeczka cynamonu
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Dodawać po jednym żółtku.Na puszystą masę dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową.Wszystko delikatnie,ale dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy o wymiarach 25x36cm.Równomiernie rozłożyć na cieście czereśnie.Na kruszonkę wymiszać mąkę,masło,cukier i cynamon,a następnie palcami rozkruszyć ją na całej powierzchni ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.Pychotki:-)