Co jakiś czas, przy różnych okazjach rodzą się w mojej głowie pytania dotyczące przepisów wykorzystywanych w mojej i nie tylko kuchni.
Dzisiaj np z okazji środy popielcowej nurtuje mnie pytanie skąd wziął się pomysł na śledzia w śmietanie z ziemniakami?
Od wielu lat na takie pytanie dostaję odpowiedź, że zawsze się tak jadło, że to jest dobre i tak. Po prostu.
Lubię sledzie pod każdąpostacią, jedne mniej inne bardziej, ale ogólnie śledzie sądobre.Muszę jednak przyznać, że śledź w śmietanie jest dla mnie trochę dziwną potrawą. Jakoś ta śmietana nie bardzo mi pasuje do śledzia. Oczywiście oprócz śmietany jest starte jabłko, cebula, pieprz, ale powiedzmy, że to są dodatki smakowe, przyprawy.
Także, raz, że połączenie śledzia ze śmietaną jest dla mnie nie bardzo, a dwa, dodanie tego do ziemniaków jest już kompletnym nieporozumieniem.
No i interesuje mnie skąd wziął się pomysł na takie danie? Od kiedy mniej więcej ten przepis istnieje, czy to może jakaś regionalna potrawa - z jakiego regionu?
Dzięki bardzo za odpowiedzi!