Witam,
Temat pewnie walkowany kilka razy ale ciagle nie moge znalesc potrzebnych informacji. Moze tutaj je znajde ;)
Zaczne od tego ze uwielbiam steki i niestety musze na nie duzo kasy wydawac w restauracjach bo nie mam zielonego pojecia jak zrobic dobry stek w domu :P
Zaczynajac od miesa. Czy z polskiej wolowiny (np. poledwica ) da sie wogole usmazyc dobrego steka ? Kupilem kiedys kawalek poledwicy wolowej w miesnym wrzucilem na patelnie i albo zle usmazylem albo mieso bylo stare bo smakowalo to okropnie i nie dalo sie jesc...
Po drugie - jak juz dostane odpowiednie mieso, powiedzmy argentynskie. To czesto takie mieso jest mrozone. Jak je odpowiednio rozmrozic ? czy musze czekac 12h az mieso samo sie rozmrozi ? A moze do mikrofali ? Jak rozmrazaja mieso w restauracjach ? i jak je przechowuja ?
Trzecia sprawa to smazenie. Czy steka da sie zrobic na zwyklej patelni powiedzmy na gazie ? Na jakim oleju smazy sie stek ? Duzo jadam w restauracjach i nigdy nie czulem w miesie oleju. A po drugie czy w domowych warunkach da sie osiagnac odpowiednia temperature smazenia ?
Zawsze zastanawia mnie fenomen restauracji skad oni biora i jak smaza steki. I nie chodzi tutaj o to jak on jest podany i jakie sa dodatki,marynaty ale o najprostszy sposob na przechowywanie i smazenie takiego miesa bo to przecierz podstawa do dalszych dań...
No wiec moze mi ktos pomoze ;)