Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

wiwona

Smakowicze
  • Zawartość

    64
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana wiwona w Rankingu w dniu 7 Wrzesień 2013

wiwona posiada najczęściej lubianą zawartość!

Reputacja

6 Neutralny

O wiwona

  • Tytuł
    Stały bywalec
  1. Składniki: 15 świeżych papryczek jalapeno 1 opakowanie sera feta 15 plasterków boczku 1 łyżka masła czosnkowego sól Przygotowanie: Papryczki umyć , przekroić wzdłuż na pół , usunąć gniazda nasienne i posolić . Do każdej połówki nałożyć odrobinę masła czosnkowego i kosteczkę sera feta , po czym całość owinąć boczkiem . Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C .
  2. Składniki : 1 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka sojowego naturalnego bez cukru 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia ulubiona konfitura Przygotowanie : 1 . Mąkę orkiszową i kukurydziana starannie mieszamy , a potem przesiewamy przez sito . 2 . Do mąki wlewamy mleko sojowe i gazowaną wodę mineralną . Dodajemy szczyptę soli . Miksujemy tak długo , aż otrzymamy ciasto bez grudek , gładkie , o konsystencji gęstej śmietany . Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki , aby odpoczęło . 3 . Patelnię o nieprzywierającej powłoce lekko natłuszczamy oliwą i rozgrzewamy na średnim ogniu . Wlewamy na nią 1/3 szklanki ciasta ,aby otrzymać grubsze naleśniki . 4 . Naleśniki smażymy po 3 minuty z każdej strony . Przekładamy na podgrzane talerze , dodajemy np . konfiturę truskawkową .
  3. Domowa Granola

    Domowa granola . Składniki : 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka płatków migdałowych 1 łyżeczka posiekanych orzechów 1/2 łyzeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu 3 łyzki jogurtu greckiego ulubione owoce Przygotowanie : 1 . Na suchą patelnię wsypać płatki , orzechy i migdały . Prażyć , mieszajac co jakiś czas , aż płatki staną się chrupiące . Dodać cynamon i miód . Do miseczki przełożyć jogurt oraz ulubione owoce . Do jogurtu dodać uprażone płatki i dokładnie wszystko wymieszać .
  4. Składniki : 1 sprawiony i zamrożony królik olej 2 cebule majeranek sól pieprz przyprawa uniwersalna 3 łyżki mąki Przygotowanie : 1 . królika rozmrozić , pociąć na porcje i podsmażyć na oleju . Mięso włożyć do wody i moczyć 1 godzinę , po czym osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do brytfanki . 2 . Królika posolić i ponownie zrumienić w brytfance na oleju . Dodać pocięte w piórka cebule . Całość oprószyć przyprawą uniwersalną , majerankiem oraz pieprzem . Mięso podlać wodą i dusić do miękkości . 3 . Królika wyjąć z brytfanki i ponownie poddusić na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju . Powstały w brytfance sos podgrzać , doprawić do smaku i zagęścić mąką . Serwować jako dodatek do królika .
  5. Sposób Na Rybę .

    Czasem kupujemy gotowe filety rybne do smażenia , ale zdarza się , że i całą rybę , którą trzeba przygotować . Oczyszczenie jej z łusek to czasem lada wyzwanie . Aby wykonać to precyzyjnie i bez większego wysiłku , skrapiam rybę octem . Wówczas łuski są bardziej podatne na skrobanie .
  6. Mak I Migdały

    Ciasto drożdżowe zwykle ozdabiasz kruszonką ? Możesz urozmaicić te wypieki i wierzch ciasta przed włożeniem do pieca posypać makiem lub płatkami migdałowymi . A smak babki piaskowej polepszysz , gdy do masy dodasz 2 łyżki rumu i startą skórkę cytrynową .
  7. Świateczna Stefenka

    Składniki ; CIASTO : 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 jajka 6 łyżek cukru 5 łyżek miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 'KREM: 1 l mleka 3,2% 7 łyżek kaszy manny 1 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3/4 kostki margaryny powidła śliwkowe Przygotowanie : 1 . Margarynę , miód i cukier stop , przestudź . Mąkę przesiej wraz z sodą oczyszczoną i kakao . Dodaj stopioną przestudzoną masę . Wbij jajka. 2 . Ciasto wyrób , aż składniki się połączą . Wstaw na godzinę do lodówki . Potem rozwałkuj je i wylep nim dno formy . Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C . Przestudź i przekrój poziomo na 3 części . 3 . Mleko zagotuj z cukrem pudrem i kaszą manną . Gotuj na małym ogniu przez 15 minut , mieszając . Masę ostudź . 4 . Miękką margarynę utrzyj na puch , dodając po łyżce kaszy manny . Wlej sok z cytryny . 5 . Płaty ciasta posmaruj powidłami , następnie przełóż je kremem . Wierzch ciasta można posmarować resztą kremu i udekorować czekoladowymi gwiazdkami .,
  8. Kotlety Z Pora

    Składniki : 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 por vegeta olej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Przygotowanie : 1 . Filety kroimy w kostkę , a pora w piórka . Mieszamy z vegetą , sokiem z cytryny i 4 łyżkami oleju . Odstawiamy do lodówki na 8 godzin . 2 . Następnie dodajemy obie mąki , wbijamy jajko i mieszamy . Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron .
  9. Składniki : 1/2 kg karpia 1/2 kg buraków 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek natki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pietruszka ocet winny cukier sól pieprz majeranek Przygotowanie : Pietruszkę , cebulę i czosnek obierz . Zalej litrem wody . Dodaj koperek , natkę i przyprawy , gotuj 10 minut . Dodaj pokrojonego karpia , gotuj 20 minut . Karpia wyjmij , wywar przecedź . Wrzuć pokrojone buraki , gotuj 30 minut . Przypraw octem , solą , cukrem i pieprzem . Posyp majerankiem . Podawaj z uszkami .
  10. Składniki :​ 2 kg kaczka 6 jajek 1,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego vegeta sól pieprz 1 ząbek czosnku 1 kajzerka 1/2 szklanki mleka Przygotowanie : 1 . Cztery jajka ugotuj na twardo . Ostudź , obierz . Kajzerkę namocz w mleku , odciśnij . Pozostałe białka oddziel od żółtek . Czosnek przeciśnij przez praskę . Mielone mięso , żółtka , czosnek i kajzerkę dobrze wyrób . Białka ubij na sztywną pianę , połącz z farszem . Posyp przyprawą do mięsa mielonego , połącz , przypraw do smaku solą i pieprzem . 2 . Z kaczki delikatnie wyjmij kości , zaczynając od piersi . Skórę z mięsem zszyj , pozostawiając nieduży otwór . Napełnij mielonym mięsem i ugotowanymi jajkami . Otwór zszyj . Kaczkę natrzyj vegetą , włóż do brytfanki . Piecz 90 minut w 190 stopniach C . Co 15 minut kaczkę polej powstającym sosem .
  11. Zapiekanka Brokułowa

    Składniki : 1 mały kalafior 1 duży brokuł 2 małe marchewki 1/2 średniej cukinii 2 pomidory 1 strąk żółtej papryki 1 szklanka śmietany 18% 25 dag startego żółtego sera 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 5 dag miękkiego masła + 1 łyżka sól pieprz 1 łyżka cukru 4 łyżki mleka Przygotowanie : ​ 1 . Kalafior i brokuł podziel na różyczki , umyj . Marchewki i cukinię pokrój w kostkę a paprykę w szerokie paski . Pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórę . 2 . Do rondla z osolonym wrzątkiem włóż marchewkę . Gdy będzie miękka , dodaj różyczki brokuła oraz cukinię i gotuj na małym ogniu około 5 minut . Łyżką cedzakową wyjmij brokuły i przełóż je do lodowatej wody . Marchewkę i cukinię osącz na sicie . Do drugiego garnka wlej wodę , dodaj sól , cukier oraz mleko . Gdy zacznie wrzeć , włóż różyczki kalafiora . Gotuj około 10 minut , odcedź i ostudź . Wszystkie ugotowane warzywa delikatnie wymieszaj . 3 . W misce roztrzep jajka , dodaj śmietanę , bułkę tartą, 5 dag miękkiego masła oraz starty ser i dokładnie wymieszaj . Dopraw do smaku solą i pieprzem . 4 . Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj łyżką masła , włóż ugotowane warzywa i polej przygotowanym sosem . Na wierzchu ułóż plasterki pomidora oraz paski papryki . Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .
  12. Składniki : 1 główka sałaty szarpanej 7 plasterków wędzonego łososia 1 pęczek szparagów 1 cytryna 100 g białego ryżu 1/2 puszki ananasa 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek sól Przygotowanie : Szparagi oczyścić , a następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości . Wyjąć je z wody i 3/4 szparagów pokroić na kawałki , resztę zostawić w całości . Sałatę umyć i podzielić na kawałki . Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli , po czym osączyć i przełożyć do większej miski . Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki . Cytrynę obrać ze skórki i wycisnąć z niej sok . Plastry ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki . Do ryżu włożyć kawałki sałaty i skropić je oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny . Dodać resztę składników . Udekorować skórką z cytryny .
  13. Drób Z Woka

    Składniki : 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 2 małe chili kolendra 10 dag kiełków fasoli olej 2 łyżki sosu sojowego pieprz 1 strąk papryki czerwonej 1 strąk papryki żółtej groszek cukrowy Przygotowanie : Piersi z kurczaka usmaż z obu stron na złoty kolor . Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w plasterki marchewkę . Gdy będzie miękka , dodaj resztę pokrojonych warzyw . Całość dopraw do smaku solą , pieprzem i sosem sojowym . Pod koniec smażenia wrzuć kiełki i razem jeszcze około 10 minut . Udekoruj kolendrą .
  14. Ciasteczka Z Chili

    Składniki ; 1 łyżka cukru 60 ml wody 3 papryczki chili Ciasto :250 g masła 18 dag cukru 1 op cukru waniliowego 1 jajko 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 100 g czekolady 30 g kakao Przygotowanie : [*]Podgrzej wodę z cukrem , mieszając , aż cukier się rozpuści . Dodaj drobno posiekane papryczki chili , gotuj przez 2 minuty . Odstaw do ostygnięcia . Odcedź nadmiar płynu . [*]Miękkie masło utrzyj z drobnym cukrem i cukrem waniliowym . Wbij jajko , znów utrzyj , dodaj mąkę , kakao i sodę . Wymieszaj . [*]Dodaj do ciasta drobno pokrojoną czekoladę i kandyzowane papryczki chili . Dokładnie wymieszaj . [*]Niewielkie porcje ciasta rozmieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 C przez około 12 minut .
  15. By usunąć cienką zewnętrzną skórkę z migdałów i orzechów włoskich , zalewamy je wrzątkiem , a następnie wkładamy na krótko do zimnej wody . Orzechy laskowe dobrze jest natomiast przed obraniem wstawić na parę minut do piekarnika .
×