Skocz do zawartości

marek19660923

Smakowicze
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O marek19660923

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Składniki 3 świeże jaja 2 solone jaja 1 łyżka posiekanej cebuli dymki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżki oleju 1 szklanka ciepłego wywaru l lub wody Przygotowanie: W misce lekko roztrzepać świeże jaja. Oddzielić białka od żółtek solonych. Solone białka posiekać, dodać do świeżych jaj, lekko ubijając połączyć, dodać cebulę dymkę, sól, cukier, olej i wywar, dokładnie wymieszać. Solone żółtka pokrajać w małą kostkę. Masę jajową wlać do płaskiej miski, ułożyć żółtka na wierzchu. Gotować na parze na małym ogniu aż się zetną, około 15 min. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 3-4 osób - z ryżem http://www.przepisykulinarnebiz.pl
  2. Składniki bażantbażant 6 dag masła łyżeczka soku cytrynowego 5 suszonych jagód jałowca 5 dag słoniny Przygotowanie: Bażant (smaczniejsze i delikatniejsze mięso mają samice) powinien być odpowiednio skruszały. Należy go więc po upolowaniu powiesić w piórkach w chłodnym miejscu na 5 - 6 dni. Po tym czasie ptaka oskubać na sucho, wypatroszyć, szybko obmyć wewnątrz i zewnątrz i osuszyć czystą ściereczką lnianą. Wątrobę i serce usiekać na miazgę i utrzeć z masłem (5 dag) na krem, który solimy do smaku, dodając w czasie ucierania sok cytrynowy i drobno utłuczone w moździerzu suszone jagody jałowca. Kremem tym równomiernie posmarować wnętrze ptaka. Umiarkowanie natartego solą bażanta owinąć w cieniutkie płatki słoniny, ułożyć w brytfannie na roztopionym maśle i piec w piekarniku. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia usuwamy słoninę, aby skórka bażanta pięknie, lecz niezbyt silnie przyrumieniła się. Powstały w brytfannie esencjonalny sos rozcieńczyć 2 łyżkami rosołu lub rosołu pół na pół zmieszanego z białym wytrawnym winem. Chwilę gotujemy i gorącym polewamy ułożonego na gorącym półmisku, podzielonego na 4 części bażanta. Do tak przyrządzonego bażanta znakomitym dodatkiem jest konfitura z czerwonych borówek. http://www.przepisykulinarnebiz.pl/
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.