Skocz do zawartości

szylwus

Smakowicze
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia szylwus

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Składniki: 25 dag mąki 4 jajka 25 dag serka homogenizowanego 12 dag suchej masy makowej 4 brzoskwinie z puszki kilka świeżych morel 7 łyżek masła 3 łyzki oleju 4 pszenne tosty(okrojone ze skórki) 3 łyzki rumu skórka z cytryny szczypta soli Wykonanie: Zagnieść gładkie ciasto strudlowe zmąki, 2 łyżek oleju, 1 jajka, szczypty soli i połowy szklanki ciepłej wody.Dokładnie wyrobić, ulepic kule, posmarować ją 1 łyżka oleju.Zawinąć w folię i włozyc na 1 godzinę do lodówki.Tosty pokroic w drobną kostkę, dokładnie wymieszac z serkiem, 3 jajkami, skórką cytrynowa, masą makową i cukrem.Morele i brzoskwinie pokroic w cienkie cząstki.Stopic masło.Ciasto strudlowe cieniutko rozwałkować na posypanej maką ściereczce(tak aby wzorek na ściereczce był przez ciasto widoczny).Posmarowć masłem.Na cieście rozłożyc masę serową i owoce, założyć brzegi i uformowac strudel.Umieścić na blasze wyłozonej pergaminem,posmarować resztą masła.Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Pozdrawiam i życzę smacznego:))
  2. Składniki: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 1 cytryna skórka pomarańczowa 4 jajka 100 ml mleka 1 szklanka maki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyzek świeżego soku z cytryny 10 łyzek świeżego soku z pomarańczy 2 łyzki rumu Wykonanie: Margarynę utrzec z cukrem i jajkami,dodać skórkę z cytryny i pomarańczy.Do masy dodac make, makę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, rum,soki owocowe i mleko.Ciasto przełozyć do formy keksowej i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Zyczę smacznego:))
  3. szylwus

    Strucla śliwkowa

    Ciasto: 25 dag mąki 5 dag masła 125 ml ciepłej wody szczypta soli 1 łyżeczka oliwy Nadzienie: 50 dag śliwek węgierek 30 dag chudego twarogu 3 jajka 1 łyżka cukru cukier waniliowy 7 dag masła 10 dag herbatników starta skórka cytrynowa Wykonanie: Mąkę zagnieśc z masłem,wodą i szczyptą soli.Wyrobić.Posmarować oliwą,przykryć i odstawić na 30 minut.Śliwki umyć, wydrylować, pokroić.Twaróg wymieszać z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, 2 dag masła i skórką cytrynową.Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką ściereczce o wymiarach 30x0 cm(ciasto powinno byc tak cieniutkie,że wzorek na ściereczce powinien być przez nie widoczny).Resztę masła roztopić i posmarować nim ciasto.Posypać pokruszonymi herbatnikami,wyłożyć masę serową oraz pokrojone śliwki(najlepiej pokroić śliwkę na 8 części i tak postępować z innymi śliwkami), pozostawiając z każdej strony po 4 cm bez obłożenia.Zwinąć brzegi do środka, zrolować ciasto i ułożyć "szwem" do dołu na blasze wyłożonej pergaminem.Strucleę posmarować resztą masła i piec ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Składniki: 30 dag mąki 6 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml maślanki 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli gruszki Kruszonka: 3 łyżki cukru 2 łyzki mąki 1 łyżka masła Wykonanie: W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę i sól.Do tej suchej mieszanki domieszać obrane i pokrojone w kostkę gruszki.W osobnym naczyniu wymieszać maslankę, jajko i olej.Wlać do suchych składników,wymieszać, aby dobrze się połączyły(ale niezbyt długo, bo ciasto zrobi się gęste i twarde).W małej misce zagnieść kruszonkę.Ciasto przekładać do 3/4 objętości foremek(foremki mają być takie jak do dużych sufletów tyle, że do tego przepisu trzeba użyć takich małych).Posypać po wierzchu kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temperaturze 200 stopni.Najlepiej smakują podawane na ciepło. Życzę smacznego:))
  5. Składniki: 2,5 szklanki mąki 3 szklanki strtej marchwi 4 jajka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka miodu przyprawa do piernika garść grubo pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki karmelu(łyżka cukru+łyżka wody stopione na patelni) 2 łyzeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki-najlepiej w podanej kolejności.Powstałe ciasto o konsystencji gęstej smietany wlać do formy"keksówki".Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pozdrawiam i życzę smacznego
  6. szylwus

    Szarlotka

    Składniki: 30 dag ziemniaków 1,5 szklanki mąki 10 dag cukru 10 dag masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 dag jabłek 3 łyzki marmolady sok z cytryny Wykonanie: Ziemniaki ugotować, zemleć i wyłożyć na stolnicę.Jabłka rozgotować z cynamonem, sokiem z cytryny i 5 łyzkami wody.Do letnich ziemniaków dodać mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier i jajko.Całość dokładnie zagnieść i schłodzić w lodówce około pół godziny.2/3 ciasta podpiec w piekarniku, następnie posmarować podpieczone ciasto marmoladą, ułożyć na tym jabłka i zetrzeć resztę ciasta na tarce.Ciasto piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni. Smacznego :mrgreen:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.