Zachęcam wszystkich do wykonania niezwykle łatwej i smacznej sałatki. Z całą pewnością będzie idealną propozycją dla wielbicieli mięsa drobiowego. Sałatka ta jest niezastąpiona podczas imprez na świeżym powietrzu. Mamy piękny wrzesień, więc z całą pewnościa nie zabraknie okazji, aby spotkać się ze znajomymi i przy okazji wypróbować przepis. :) :) :)
„Sałatka gyros”
Składniki:
• 0,6 kg piersi z kurczaka
• 10 ogórków konserwowych
• 3 cebule
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka przyprawy „Kebab – gyros”
• ketchup
• 1 słoik majonezu
• kapusta pekińska
• 1 łyżka oleju
• szczypta soli
Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę obtoczyć w przyprawie „Kebab – Gyros”, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać na patelni olej i dodać filet. Lekko podsmażyć, dodać musztardę. Wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Wystudzone mięso przełożyć do miseczki (najlepiej szklanej), a na nie układać kolejno warstwy:
-cebula pokrojona w półksiężyce,
-ketchup,
-ogórki pokrojone w cienkie plasterki,
-majonez
-poszatkowana kapusta pekińska.
Ostatnią warstwę lekko posolić. Podawać na zimno jako przystawkę lub z bułką „ciapatą”jako osobne danie.