Na zachętę przepis na świąteczną żydowską zupę rybną, przepis udostępniła Pani Halina Marcinkowska w ramach konkursu kulinarnego "Zapach kaliskich Świąt 2011"...: 
Zupa rybna ? Halina Marcinkowska 
Składniki: 
4 głowy karpia, trzy marchewki, jeden seler, pietruszka, jedna cebula, 
garść rodzynek, garść migdałów, paczka pierników (nielukrowanych), dwa 
goździki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cukier (może być miód), 
imbir, kardamon, sok z połowy cytryny. 
 
Wykonanie: 
Oczyszczone i pozbawione oczów i skrzeli głowy karpia zalać zimną wodą i zagotować, dodać warzywa (w całości). Gotować do miękkości warzyw. Usunąć głowy karpia i cebulę, a wywar przelać przez sito. Marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę i seler w słupki - dodać 
wszystko do wywaru ? zagotować. Całość osolić, dodać pieprz i pozostałe przyprawy - ilość według uznania i smaku. Rozkruszone pierniki wsypać do zupy. Dodać opłukane i przebrane rodzynki oraz migdały (obrane ze skórki). Do całości dodać cztery/pięć łyżeczek cukru lub miodu i sok z cytryny. Gotować kilka minut. Zupa najlepsza jest następnego dnia. 
Zupa powinna być słodka ! 
Więcej przepisów na stronie https://www.kulinarnykalisz.pl/polecane-przepisy..Polecam życząc smacznego.