Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

AgencjaPM

Smakowicze
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O AgencjaPM

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Kalisz
  • Zainteresowania
    Kulinarnia, Historia, Marketing internetowy
  1. Na zachętę przepis na świąteczną żydowską zupę rybną, przepis udostępniła Pani Halina Marcinkowska w ramach konkursu kulinarnego "Zapach kaliskich Świąt 2011"...: Zupa rybna ? Halina Marcinkowska Składniki: 4 głowy karpia, trzy marchewki, jeden seler, pietruszka, jedna cebula, garść rodzynek, garść migdałów, paczka pierników (nielukrowanych), dwa goździki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cukier (może być miód), imbir, kardamon, sok z połowy cytryny. Wykonanie: Oczyszczone i pozbawione oczów i skrzeli głowy karpia zalać zimną wodą i zagotować, dodać warzywa (w całości). Gotować do miękkości warzyw. Usunąć głowy karpia i cebulę, a wywar przelać przez sito. Marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę i seler w słupki - dodać wszystko do wywaru ? zagotować. Całość osolić, dodać pieprz i pozostałe przyprawy - ilość według uznania i smaku. Rozkruszone pierniki wsypać do zupy. Dodać opłukane i przebrane rodzynki oraz migdały (obrane ze skórki). Do całości dodać cztery/pięć łyżeczek cukru lub miodu i sok z cytryny. Gotować kilka minut. Zupa najlepsza jest następnego dnia. Zupa powinna być słodka ! Więcej przepisów na stronie http://www.kulinarnykalisz.pl/polecane-przepisy..Polecam życząc smacznego.
×