Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Beatrice1987

Smakowicze
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Beatrice1987

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  1. Idzie wiosna, robi się coraz cieplej, pora więc na serniczki na zimno. Może to nie jest stricte sernik, ale jest naprawdę genialny i w dodatku na jogurtach greckich. Sernik jogurtowy na zimno Składniki: Spód 200 g ciasteczek Digetive (w paczce jest 225 g, więc spokojnie można dać całość, tylko wtedy należy dać odrobinkę więcej masła)80 g rozpuszczonego masłaCiasteczka miksujemy do uzyskania konsystencji proszku, dodajemy masło i mieszamy. Ciasteczkami wykładamy spód formy (średnica ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (także boki), ciasteczka ugniatamy, tak aby tworzyły zwartą masę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Masa jogurtowa500 g jogurtu greckiego1/2 szklanki cukru1/4 szklanki odcedzonego soku z pomarańczy2 łyżki wody1 i 1/2 łyżki żelatyny1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30%)3 łyżeczki wody różanej Do garnuszka wsypujemy cukier i dodajemy sok z pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż cukier rozpuści się, a całość lekko zgęstnieje.Do małego rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Gotujemy, aż żelatyna rozpuści się. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do cukru i soku i mieszamy całość.Kremówkę ubijamy (zarówno kremówka jak i jogurt powinny być zimne), ale nie na sztywno.Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy wodę różaną i ubijamy przez chwilkę. Następnie dodajemy mieszankę z sokiem pomarańczowym, mieszamy chwilkę łyżką i dodajemy za pomocą metalowej łyżki ubitą kremówkę. Całość mieszamy tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.Masę wylewamy na schłodzony spód, formę przykrywamy talerzem i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu, masa serowa powinna być stała.Do ozdoby możemy użyć truskawek lub tak, jak w oryginale, daktyli. Smacznego:-)http://kuchniawzieleni.blogspot.com/
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.