Skocz do zawartości

Beatrice1987

Smakowicze
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta

Osiągnięcia Beatrice1987

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Idzie wiosna, robi się coraz cieplej, pora więc na serniczki na zimno. Może to nie jest stricte sernik, ale jest naprawdę genialny i w dodatku na jogurtach greckich. Sernik jogurtowy na zimno Składniki: Spód 200 g ciasteczek Digetive (w paczce jest 225 g, więc spokojnie można dać całość, tylko wtedy należy dać odrobinkę więcej masła) 80 g rozpuszczonego masła Ciasteczka miksujemy do uzyskania konsystencji proszku, dodajemy masło i mieszamy. Ciasteczkami wykładamy spód formy (średnica ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (także boki), ciasteczka ugniatamy, tak aby tworzyły zwartą masę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Masa jogurtowa 500 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki odcedzonego soku z pomarańczy 2 łyżki wody 1 i 1/2 łyżki żelatyny 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30%) 3 łyżeczki wody różanej Do garnuszka wsypujemy cukier i dodajemy sok z pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż cukier rozpuści się, a całość lekko zgęstnieje. Do małego rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Gotujemy, aż żelatyna rozpuści się. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do cukru i soku i mieszamy całość. Kremówkę ubijamy (zarówno kremówka jak i jogurt powinny być zimne), ale nie na sztywno. Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy wodę różaną i ubijamy przez chwilkę. Następnie dodajemy mieszankę z sokiem pomarańczowym, mieszamy chwilkę łyżką i dodajemy za pomocą metalowej łyżki ubitą kremówkę. Całość mieszamy tylko do momentu, aż masa będzie jednolita. Masę wylewamy na schłodzony spód, formę przykrywamy talerzem i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu, masa serowa powinna być stała. Do ozdoby możemy użyć truskawek lub tak, jak w oryginale, daktyli. Smacznego:-) http://kuchniawzieleni.blogspot.com/
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.