Grzanki uwielbiam pod każdą postacią, czy na słodko z
owocami, na słono np. z wędliną czy też same jako dodatek do zupy.
Zawsze są genialne i przede wszystkim proste w przygotowaniu. Cała
filozofia to kawałek chleba z masłem odpowiednio usmażony. Dzisiaj
chciałam się podzielić przepisem którego używam bardzo często, a mianowicie Grzanki z Salsą
i serem Mozzarella(opcjonalnie można dodać też pasztet ). Danie na 8
grzanek, w sam raz dla dwóch osób jako śniadanie czy przystawka. Składniki:- 8 kromek chleba
- ser Mozzarella
- pasztetowa (opcjonalnie)
- pomidorki koktajlowe ? około 10-12
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- ketchup ? 3-4 łyżki
- masło do smarowania kromek
Przepis-Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180stopni, kromki chleba smarujemy masłem, (można również posmarować kromki pasztetową)
mozzarelle kroimy w plastry i układamy na chlebie. Kromki wykładamy na
blaszke i wsadzamy do nagrzanego piekarnika.
- Podczas pieczenia kromek przygotowujemy salse, pomidorki koktajlowe
przekrajamy na pół i jeszcze raz na pół, a następnie ćwiartki kroimy na
małe plasterki, pokrojone pomidorki wrzucamy do miseczki, następnie
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwe, ketchup i zioła
prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdy mozzarella
jest już dobrze roztopiona na chlebie wyciągamy blaszke i nakładamy na
nie salse. Kromki wstawiamy sporwotem do piekarnika na 3-5 min.
Zdjęcia dostępne grzanek dostępne Tutaj