Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

redhead87

Smakowicze
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O redhead87

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Ostatnio udało mi się skomponować przepis na bułeczki domowe z mąki wieloziarnistej, na miodzie a więc na słodko i pożywnie :smile: Składniki: 2 duże łyżki miodu gryczanegopół kostki drożdżyszklanka mąki pszennej + 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ja używam 'Gdańskie Młyny')szklanka ciepłej wodyziółka do wyboru, ja np. uwielbiam koperek suszony1. Do dużej plastikowej miski wlewam szklankę ciepłej wody, dodaje dwie łyżki miodu i pokruszone na kawałeczki drożdże. Mieszam. 2. Stopniowo dodaję mąkę, na początku pszenną zwykłą, później dosypuję po trochu pełnoziarnistą. 3. Mieszam łyżką - najwygodniej drewnianą, do momentu aż ciasto będzie tak gęste żeby je ugniatać. 4. Ugniatam jak ciasto do pizzy na kulę i zostawiam dosłownie na pare minut do podrośnięcia w misce przykrytej czystą ściereczką. UWAGA! do ciasta nie dodaję soli ani cukru, bułeczki są miodowe i słodkie, ale mimo to doskonale nadają się na kanapki z serem lub wędliną - jeśli jednak lubicie pieczywo pikantne lub słone, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby dosypać swoich ulubionych przypraw, tylko wtedy nie dodajemy miodu a np. dolewamy pół szklanki piwa i zmniejszamy ilość ciepłej wody w przepisie o 1/3]. 5. Po paru minutach znów wyrabiam przez chwilę ciasto, roluje w wałek o średnicy około 10cm i kroje nożem na 8 kawałków. 6. Z pokrojonego ciasta formuję bułeczki, na oko, raz okrągłe, raz podłużne. Z tej ilości składników wyjdzie albo 8 bułeczek okrągłych albo dwie duże buły subwayowe. 7. Wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika i piekę przez 25 minut w 200st. Ciasto jest bardzo 'tolerancyjne' więc można otwierać piekarnik w trakcie pieczenia żeby sprawdzić na jakim jest etapie. Upieczone bułeczki wyglądają troche jak pączusie:) Pełny przepis i zdjęcia na stronie http://redhead87.blogspot.com/2013/10/loading.html :smile:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.