składniki
1/2 kg piersi kurczaka (filet)
1/2 kg cebuli
2 jaja
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki maggi
2 łyżki słodkiej papryki
szczyptę ostrej papryki
sól
pieprz
curry
Przygotowanie:
filety piersi kurczaka pokroić w kostkę ( o boku m/w 2-2,5 cm)
cebulę pokroić w kosteczkę, wbić jaja, dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawy,
wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki
Na drugi dzień kłaść łyżką na gorący tłuszcz (jak placki ziemniaczane)
smażyć do uzyskania złotawego koloru
wielkość według uznania
Ja serwuje zimne jako przystawkę (wtedy robię mniejsze placuszki)
i gorące, z ziemniaczkami na obiadek.
Bardzo smaczne i niedrogie..
porada:
jeśli na drugi dzień masa jest zbyt rzadka,
można dodać troszkę mąki, żeby bardziej sie trzymała