Wymyślone na szybko, trochę podpatrzone, pycha!
Składniki na zupę :
2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 por
Łyżka ostrej mielonej papryki
Łyżka słodkiej mielonej papryki
1,5 litra bulionu
5 ziemniaków
1 opakowanie fix przyprawy do gulaszu węgierskiego
Pulpety:
400 g mięsa mielonego
1 jajako
Łyżka vegety
1 namoczona bułka
Pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, cebulę, paprykę i por kroimy w kostkę i podsmażyć w garnku. Dosypujemy zmielone papryki i dalej podsmażamy aż zawartość zacznie nabierać czerwonego koloru. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy przez kolejne 10 minut. W między czasie wyrabiamy mięso. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony. Fix mieszamy w szklance gorącej wody i szklane naszego wywaru. Wlewamy wszystko spowrotem do garnka, dokładamy pulpety i tak gotujemy jeszcze 10 minut.
Smacznego!!