Skocz do zawartości

programistapogodzinach

Nowi Smakowicze
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna

Osiągnięcia programistapogodzinach

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Klasyka polskiej kuchni, pieczona kaczka z jabłkiem podana z lekką nutą figi i słodkim sosem z granata. Składniki Dwie piersi z kaczki sól, pieprz 2 łyżeczki rozmarynu 2 granaty 3 figi 1 duże jabłko 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki cukru 300 g ziemniaków sól,pieprz przyprawa do ziemniaczków prymatu 3 łyżki oliwy Wykonanie Piersi obmywamy, czyścimy z błon i lekko nacinamy od strony skóry, najcieniej jak się da. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem, i przekładamy do naczynia żarodopornego. Figi kroimy na połówki, wrzucamy do małego rondelka i karmelizujemy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy jabłko i powtarzamy czynność. Gdy owoce są gotowe przekładamy je do naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 45 minut. Po 15 minutach dokładamy ziemniaczki i przez kolejne 30 minut pieczemy, aż do zrumienienia. Pod koniec przygotowujemy sos. W tym celu kroimy na pół granaty i wydłubujemy z nich pestki, i sok. Dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie bulgotać, zestawiamy z ognia i polewamy upieczone mięso. Smacznego! Zdjęcie dania znajdziecie tutaj
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.