Klasyka polskiej kuchni, pieczona kaczka z jabłkiem podana z lekką nutą figi i słodkim sosem z granata.
Składniki
Dwie piersi z kaczki
sól, pieprz
2 łyżeczki rozmarynu
2 granaty
3 figi
1 duże jabłko
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki cukru
300 g ziemniaków
sól,pieprz
przyprawa do ziemniaczków prymatu
3 łyżki oliwy
Wykonanie
Piersi obmywamy, czyścimy z błon i lekko nacinamy od strony skóry, najcieniej jak się da. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem, i przekładamy do naczynia żarodopornego. Figi kroimy na połówki, wrzucamy do małego rondelka i karmelizujemy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy jabłko i powtarzamy czynność. Gdy owoce są gotowe przekładamy je do naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 45 minut.
Po 15 minutach dokładamy ziemniaczki i przez kolejne 30 minut pieczemy, aż do zrumienienia.
Pod koniec przygotowujemy sos. W tym celu kroimy na pół granaty i wydłubujemy z nich pestki, i sok. Dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie bulgotać, zestawiamy z ognia i polewamy upieczone mięso. Smacznego!
Zdjęcie dania znajdziecie tutaj